trocha mōnki. Jak już sie wszystko fajnie połōnczy, to na jaki stolnicy (abo jak to piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha jak rolady(...)kōniec dejcie pozōr 18 , żeby sie niy przipołlōły 19 . I tak po prołwdzie 20 , to już mōmy po robocie. Kebyjście chcieli, to mogecie sie dō nich zrobić tyż na szybko jako zōłza 21 . Joł sie pomiyszoł jogurt grecki ze wyngerskōm pastōm paprykowōm, ale szło by tyż zamiast tego dać do jogurtu zōmbek czosku i trocha pietruszki. A że moł
Chop w kuchniziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami. Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni(...)masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut. Pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Oderwij papier z omletu, rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką
AZgotuj!zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe ciasteczka z jagodami. Cieszą oczy i kubki smakowe, znikały bardzo szybko. W przygotowaniu też nie sprawiają kłopotów, dlatego mimo upału możemy je spokojnie piec. To zaledwie kilka chwil w kuchni i... można się cieszyć wraz ze swoimi pociechami smakiem domowych ciasteczek(...)lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde ciasteczko wciskamy dowolną
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszne śniadanie - placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą. Są pulchne, lekko słodkie i co najważniejsze bardzo szybko znikają z talerza mojej małej pociechy :) Spróbujcie. Składniki: 1 średniej wielkości banan 1 1/2 łyżki rodzynek 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie 2 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy banana) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego
Słodkie okruszkispokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom, rękawiczkom i czapkom. Nigdy(...)kolejka nomz też jest spora. A blogerka zamiast pisać przysypia. Skoro w końcu odzyskałam na chwilę przytomność, proponuję coś słodkiego- do wieczornej herbaty i książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło
les mirabellespokojowej przez 30 - 40 minut. Podziel ciasto na 12 części, każda po około 76 gramów. Z każdej części uformuj bułkę w kształcie litery „S”. W tym celu z porcji ciasta utocz cienki wałek o długości 25 - 35 cm, następnie końce zwijaj niezbyt ciasno, aż do połowy wałka. Każdy koniec wałka zwijaj w przeciwną stronę. Uformowaną bułkę przełóż przełóż na blachę(...)cukrem pudrem (ale dopiero po upieczeniu). Możesz też nie posypywać niczym - też będzie dobrze i też tradycyjnie. Wstaw blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, piecz 10 - 12 minut. Bułki szybko nabierają żółtobrązowego koloru, więc od 10. minuty pieczenia obserwuj bułki, aby zanadto się nie przypiekły. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Uformowany lussekatte
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy(...)wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć
Grahamka, weka i kajzerkaCiastka z fasoli są mocno czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące
WegePrzepisW ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki AsiGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania WypiekaniaSKŁADNIKI NA KLUSKI: 500 g mąki tortowej pół łyżeczki soli 3 łyżki ksylitolu 15-20 g świeżych drożdży półtorej szklanki ciepłego mleka 2 łyżki masła
ClauditteMissCookingPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itkimiód z pomarańczą i goździkami oraz miód z cytryną. Produkty te są doskonałej jakości i mogę je Wam jak najbardziej polecić :-) Zamówiłam też pulpę z mango, naszło mnie na ciasto lub serniczek w takim smaku. Jeszcze nie wiem dokładnie jakie, ale mango bardzo lubię. Pastę do kanapek Wa żywo na pieczywo kupujemy zawsze, a smak nasz ulubiony. Nie obyło(...)razem towar zamówiłam do paczkomatu, bo wiedziałam, że nie będzie mnie w domu. Sklep oferuje różne formy dostawy, więc każdy może wybrać odpowiednią dla siebie. Zamówienia realizowane są szybko, co jest też czasem dla mnie ważne, jak zapomnę, że miałam coś zamówić, co się już kończy. Jeśli szukacie sprawdzonego miejsca w którym możecie zrobić zakupy nie tylko spożywcze
kruche babeczkiNaleśniczki z piekarnika Dziś zapraszam na zapiekane, faszerowane naleśniki czyli pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia(...)łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy
Blog z ApetytemPomysł na słodki obiad lub podwieczorek - cienkie naleśniki nadziane kremem budyniowym i frużeliną truskawkową. Szybkie do przygotowania i bardzo syte. Uwaga: krem najlepiej smakuje i wygląda od razu po wymieszaniu budyniu z mascarpone. Niestety, na drugi dzień krem "puści" wodę, dlatego proponuje go przygotować tuż przed samym podaniem naleśników. Składniki na 8 sztuk (4 porcje): naleśniki 4/5 szklanki mąki pszennej(...)kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . Ostudzić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli) . Naleśniki smażyć na średnim
Ugotować