Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, które podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez
Kuchcik gotujeSkładniki ( 12-14 szt.): 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao ⅔ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2
Słodkie zapomnienieSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki
Qchnia po prostuWaniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i
Moja MichaTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePozostając dalej w klimatach walentynkowych, dziś mam dla Was przepis na misie-lubisie, a może misie-kochanisie ? Jak wolicie, tak nazywajcie ! Składniki: 100
kolorowotorcikowosię ściągnie, da pokroić i ogólnie wyjdzie tak "warstwowo". Ale podjęłam wyzwanie i przyznam, że warto było! Może by się tak z tą żelatyną już polubić? ;) Jogurtowiec bardzo szybko się robi - w czasie, gdy chłodzisz owsiany spód, który zrobisz w 3 minuty, przygotowujesz jogurty i jagody. Masa jogurtowa, mimo, że ma warstwy, nie wymaga chłodzenia etapami w lodówce (chciałam(...)bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. P.s. Oczywiście można też podzielić jogurt na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno - będą równiejsze. Wtedy do jogurtów jeszcze przed podziałem najlepiej
Kolorowy PrzepisownikPierogi z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Czasami zostaje pieczone mięso z kurczaka, które można wykorzystać do pierogów. Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie pierogów co zmienia ich smak na korzyść. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku ale jest go stosunkowo niewiele, bo pierogi dość krótko smażymy. Podajemy z gotowanymi warzywami z wody lub sosami, czosnkowym, pomidorowym(...)wsypujemy do miski. Dodajemy ryż, pokrojone suszone pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy i porcjami dolewamy ciepłą wodę, zarabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji plasteliny. W zależności od potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 20 cm. Nakładamy farsz zlepiamy brzegi widelcem
gotuj ze mnąkostce - syrniki z jabłkiem, czyli smażone placki twarogowe nadziane startym jabłkiem. Placuszki są wilgotne, a zarazem miękkie i delikatne w konsystencji. Uwag: syrniki należy smażyć na małym ogniu (szybko się przypalają) i bardzo delikatnie obracać na drugą stronę. Po ostudzeniu zachowują swoją konsystencję i nie łamią się ani nie rozpadają. Składniki na około 15 sztuk (porcja dla 2 osób(...)pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek) . Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Uwaga: placki należy bardzo delikatnie obracać na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny
UgotowaćWitam serdecznie, propozycja na pyszne i kruche ciasteczka cytrynowe. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takich ciasteczek to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 35 ciasteczek 340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 120 g masła o temperaturze pokojowej (może być margaryna(...)masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już upieczone ciasteczka
Uwaga Babcia GotujeTakie muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę oraz też śniadanie lub kolację. Są bardzo aromatyczne i długo pozostają miękkie. Można je przygotować poprzedniego dnia, a jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Polecam! (około 5 sztuk) 100g mąki żytniej typ 720 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli ziołowej 1/3 łyżeczki papryki(...)sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty ser oraz suszone pomidory. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem. Całość piec
Di gotujeblog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem, przekładacie do foremek(...)przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką. Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiprawidłowo podprażyć bakalie?- takie pytanie zadaje pewnie wielu. Dobrze wiemy, iż podprażenie migdałów czy orzechów nadaje ciastu smaku i aromatu. Prażenie bakali dodaje im również chrupkości.Tak przygotowane bakalie stanowią doskonały dodatek do koktajli i napojów typu smoothe. Co zrobić aby prawidłowo podprażyć bakalie? Na pewno migdały czy orzechy muszą być świeże. Powinny być również podobnej wielkości. Ile znany metod(...)migdały studzimy. Metoda Druga – prażenie w piekarniku: Orzechy lub migdały umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bakalie wkładam do gorącego piekarnika. Pamiętam, iż bakalie szybko się przypalają, wiec proces prażenia zajmuje dosłownie minuty. Mogę w trakcie prażenia zamieszać, aby orzechy lub migdały równo się wyprażyły. Studzę
Ciasta z tradycjamiśniadanie. Zdopingowana wyjątkową niechęcią do wystawiania się na aktualne warunki klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji(...)łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pokruszone w ręku drożdże, musztardę, oliwę, sól, zioła i stopniowo wodę - aż składniki się połączą i da się je zagnieść . Ciasto wyrabiać w misce ręką przez
Grunt to przepis!