szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1354/2080)

Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 179

sezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone.       Składniki:   250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże(...)jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie:   Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek

Lili w kuchni
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 229

szampana, a dziś musiała już wracać do dziadka. Ważne, że odwiedziła nas chociaż na chwilkę. Moje urodziny już za dwa dni i już nie mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron(...)Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego barszczyku nie można jeść poza świętami? Nikt, więc jeśli naszła nas ochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków

Be Fit Be Strong
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 170

pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 5-6 godzin.      Pod koniec czasu wyrastania przygotowujemy glanc. Wodę mieszamy z mąką, solą i zagotowujemy, mamy otrzymać(...)minie już czas do wyrastania nagrzewamy piekarnik do około 200-220 stopni C, wraz z blachą na której będziemy piekli chleb. Gdy już się nagrzeje szybkim, zdecydowanym ruchem przekładamy chleb na blachę zlepieniem do dołu, nacinamy ostrym nożem, smarujemy glancem i pieczemy około 25-30 minut, aż się apetycznie zarumieni, a postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gotowe!!! ŹRÓDŁO

Rozpustne gotowanie
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 293

Dzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad.  Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego.  Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego(...)siebie.  Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice  czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej  pół łyżeczki soli  4 jajka szklanka mleka  szklanka wody przegotowanej  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut

Krakowskie smaki Ani
Tortille szpinakowe 241

należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają - przekładać ściereczką. Kiedy patelnia jest(...)chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy a na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym

Stare Gary
THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger 333

oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu. Zobacz, jak burger wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ(...)Płatki owsiane, kukurydziane, bułkę tartą oraz siemię lniane wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać dość drobną panierkę. Możemy też użyć moździeża i utrzećskładniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań

Nerds Kitchen
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 207

maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około 1/3 szklanki mąki pszennej , 30 g masła , szczypta(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krakersy 180

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około(...)wody (ile zabierze) Przygotowanie: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki. Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.  Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.  Wycinamy nożem do pizzy

Lawendowe Niebo
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 227

łyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie:  Sezam prażymy(...)tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy. Gotowe. /pieczenie: Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut. - Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :))) /pseudo lukier: odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym

Wypisz Wymaluj
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1212

kruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się(...)większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki na choinkę 262

zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki...  Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 220

podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową(...)zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach  (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje, łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić do lodówki

W kuchni Karmel-itki
Krokiety wigilijne 611

samodzielne danie. Jeśli zostaną, można je zamrozić, a następnie zaserwować jako przekąskę w Sylwestra. Jak zawijać krokiety? Początkowo zawijanie krokietów może wydawać się trudne, jednak po zawinięciu kilku można szybko nabrać wprawy i cała operacja nie będzie trudna. Jeśli już kiedyś robiłeś gołąbki lub spring rollsy , krokiety wigilijne nie powinny sprawić ci najmniejszego kłopotu. Aby zawijanie szło gładko, lepiej jest(...)użyć samych pieczarek podsmażonych z cebulką. Gdy planujesz jeść krokiety nie tylko w święta, możesz również postawić na farsz mięsny – będą jeszcze lepiej komponować się z barszczem. Idealne ciasto na krokiety Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż te tradycyjne, dzięki czemu nikniesz pękania krokietów przy zwijaniu. Aby urozmaicić ich smak, możesz dodać do nich cydr lub piwo

okolicepalnika.pl
Babeczki Dextera 191

mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje się kruszyć. Jeśli zastyga, ale nadal jest elastyczny, ciagnący, wygina się zamiast kruszyć-gotujemy jeszcze przez 5 minut

Zawsze głodna!