szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:134/2080)

Kruche ciasteczka 123

pszennej 250 g (kostka) masła lub margaryny 3 łyżki kwaśniej śmietany ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Powinno być zwarte i jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki.  Po tym czasie wyjąć, podzielić na części  i rozwałkować dosyć

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 164

śmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość

Na słodko lub wytrawnie
Najłatwiejsze i najszybsze pierniczki 175

masła lub margaryny ½ szklanki brązowego cukru 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika ½ szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka domowe ze skwarkami 141

lekko przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek. Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę

Na słodko lub wytrawnie
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 96

Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny

Kuchnia w opałach
Zaczarowane oczka Flory 277

jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę siekamy nożem na drobno. Dołączamy pozostałe składniki, zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią i władamy do lodówki na 60 min. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże kółeczka. W połowie robimy na środku dziurkę,  ciasteczka przekładamy dżemem wymieszanym ze skórką

kgwjanczewo
Pyszny murzynek 185

Proste i szybkie ciasto, a zarazem bardzo smaczne.  Murzynka można też przełożyć kremem budyniowym lub ze śmietany. Pyszny murzynek SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 2 szkl cukier - 1,5 łyżki masło - 1 kost ( 250) gr kakao - 3 łyżki mleko - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki POLEWA jajko - 1 szt kakao - 3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna

Kuchnia Danusi
Budyniowy placek z truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.50 157

nowe szarawary w paseczki, umalowałam oko i postanowiłam Wam przedstawić łakoć niebywale smaczny i wyjątkowo domowy. Niedawno znalazłam bowiem na blogu Bernika Mój kulinarny Pamiętnik przepis na proste i szybkie ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowy piernik z polewą czekoladową 303

Pyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typu 450 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 200g powideł śliwkowych Polewa

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremówki domowe 222

przepadam za takimi produktami i wolę coś sama wymyślić, ale skoro są to trzeba to wykorzystać. Na pierwszy ogień poszły kremówki domowe i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Ciasto szybkie w wykonaniu a co ważne jest smaczne. Zresztą może świadczyć o tym to, że bardzo szybko zniknęło. Okazuje się wiec, że nawet tak zwane gotowce mogą być smaczne

Ewa w kuchni
Lussebullar - szafranowe bułeczki Świętej Łucji 174

Zgnieć dokładnie ciasto (około 10 minut). Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, włóż z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko wyrób, a następnie podziel na 12 równych części (80-90g każda). Każdą część uformuj w 30-40 cm wałeczek, ułóż w literę S i zawiń końce na kształt

Food Square
Piernik z suszonymi śliwkami 280

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego

Smakołyki Bereniki
A po drugie... 156

drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć. Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapachniało ziołami 147

miski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na noc. Wyjąć blachę z lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 172

wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania