szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:141/2080)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałową kruszonką 110

minut w ciepłe miejsce. Kruszonka 50g zimnego masła 50g mąki krupczatki 50g cukru trzcinowego 50g płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać migdały, szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki. Ciasto przygotowany zaczyn 500g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70g masła 1 jajo 1kg śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę przesiać i wymieszać(...)rozpuścić w nim masło. Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego

Pełny talerz
Mazurek fit 99

kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80%   Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)  Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części(...)Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Z mniejszej części ciasta uformować rulon i obłożyć nim boki ciasta, tworząc ramkę. Za pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać

My simple kitchen
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 198

Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)   Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić(...)wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.   Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta - kruche ciasto wytrawne 168

Niezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych(...)Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy

Gotowanie i blogowanie
Francuskie kwadraty na przekaske 220

tych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek czy w koncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim. Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowek skladniki: opakowanie ciasta francuskiego pol czerwonej papryki kilka oliwek 6 parowek cienkich 100g tartej goudy kilka galazek tymianku opcjonalnie ketchup wykonanie: Papryke myjemy

Przysmaki Karolki
Waniliowa babka łyżką mieszana 66

Waniliowa babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka(...)dość gęstej masy. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. U mnie doskonale sprawdzają się jednorazowe foremki na babkę i pasztet Idealne do szybkich wypieków czy domowych pasztetów. W takiej foremce można też śmiało zabrać ze sobą ciasto w gości. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około

Słodkie okruszki
Szybkie ciasto z rabarbarem 75

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto z rabarbarem. Lekkie i przyjemne w smaku. Owoce nie opadają. Ciasto może być świetną bazą pod różne owoce, truskawki, śliwki, jabłka. Oprószone cukrem pudrem smakuje znakomicie i nie wiadomo kiedy znika cała blaszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 500 gram rabarbaru 4 jajka 100 gram masła/margaryny 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką

Blog kulinarny S9.PL
Tarta z jabłkami i orzechami 115

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta

Zasmakuj Kuchni
TARTA FRANCUSKA Z KREMEM KOKOSOWYM, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ 160

Szybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z owocami na oleju 243

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki

Mała Cukierenka
Ciasto z owocami na oleju 464

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki

Mała Cukierenka
Ciasto porzeczkowe 164

Szybki sposób na słodki podwieczorek Ciasto porzeczkowe  SKŁADNIKI: olej -0,5 szkl mąka -1,5 szkl jajka -4 szt cukier brązowy - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki jajka - 4 szt porzeczka czarna - 300 g cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy

Kuchnia Danusi
Grandma Flexington Cranberry pie – Borderlands 2 DLC 131

powiedział sam Mister Torgue! Uwaga – lepiej zrobić sobie małe porcje takich placków np. w kokilkach lub foremkach do tartaletek z tego powodu, że ciasto raczej nie nadaje się do długiego przechowywania (szybko mięknie od farszu). Takie babcine placuszki. GRANDMA FLEXINGTON CRANBERRY PIE Borderlands 2 kruche orzechowe ciasto z żurawiną i budyniem czekoladowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min (+ 30 min pieczenie(...)szybko rozetrzeć wszystko palcami. Można też posłużyć się mikserem, aby nie ogrzać ciasta rękoma. Kiedy z masy powstanie mokry piasek, dolać 1-2 łyżki zimnej wody i szybko ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno się nieco lepić. Gotowe ciasto podzielić na pół i uformać w kulki, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 min. 2. FORMOWANIE

Nerds Kitchen
Rustykalna tarta z rabarbarem 152

Rabarbar powoli ustępuje miejsca truskawkom. Czasem jeszcze razem z nimi ląduje w kompocie lub w słoiczkach z dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały.  Zatem(...)cukier brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość

Obiad gotowy
Galette z jagodami 160

rodem z Francji. Moje galette składa się tylko z ciasta kruchego i jagód. Ten minimalizm sprawia nie tylko, że wypiek ten przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest przepyszny i nieźle się prezentuje. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru(...)szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 300 g jagód WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko, posiekane nożem zimne masło i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować w kształt okręgu. Na środek wsypać świeże umyte jagody lub mrożone i podwinąć boki. Przełożyć

Passions hobbies life