kolejne 15 minut aż ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze, że bardzo szybko znikają http://kuchennewariacje.pl/?p=4770
Kuchenne Wariacjeo jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe. Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę
apetytnapieczenieteż na szybki podwieczorek. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru najlepiej brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być w miarę
zielonacukinkaziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki, nie powinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się. Gotowe
Jadło i czytadłoszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha
Przepisy i porady kulinarnePo świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie
Kuchnia Pełna Pasjitego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać, bo pachniał bajecznie. I wtedy mój wzrok padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkoPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące. SKŁADNIKI: Naleśniki: (ok 10 szt.) 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: 5 parówek z szynki 20 dag sera żółtego Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć
Kto ugości moich gości?kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną do gustu nawet tym którzy za soją nie przepadają. Kotlety Sojowe w Platkach Kukurydzianych - Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych kostka bulionu warzywnego ulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej
Słodka StronaCiasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest
Niezły Młynekprosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą
sama złodyczbardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki(...)mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość szklanki (budyń w proszku z mąką i połową szklanki mleka). Mieszamy szybko tak by nie było grudek. Chwilę gotujemy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Masło miksujemy w misce wraz z żółtkiem (skorupkę jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), aż masa stanie się puszysta
Mania Wypiekania