Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić(...)Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy
SprawdzonaKuchnia.plmasy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów miksujemy. Dodajemy masę czekoladowo maślaną, która może wyglądać jakby była lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie dość gęsta. Wstawiamy ją do lodówki(...)żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe Mam dla was jeszcze jedną ciekawostkę. Pierwszy raz korzystałam z silikonowej maty do pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie mi się przypaliły. Natomiast kolejną partię piekłam na macie silikonowej, piekłam na niej dobre 4-5 minut dłużej, a ciasteczka nawet się nie przyrumieniły. Taka
RelaxtimeMiesiącem inaugurującym sezon na rabarbar jest maj. Jest to roślina stanowiąca składnik wielu ciast, dżemów czy kompotów. Posiada smaczne łodygi, które obfitują w minerały i witaminy. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem często występuje w naszych ogrodach. Posiada on mocno kwaskowaty smak, który nie jest obcy chyba nikomu. Jego znanym od wieków działaniem jest działanie przeczyszczające. W tym celu najlepiej jest wykorzystać(...)kwas foliowy, potas, magnez, fosfor i wapń. Błonnik, który także zawarty jest w rzewieniu, korzystnie wpłynie na nasz układ pokarmowy. Jest doskonałym produktem naturalnym, który wspomaga proces odchudzania. Pozwala szybko usunąć szkodliwe elementy przemiany materii. Rapontygenina to jedna z cenniejszych substancji zawartych w rabarbarze. Cenna z tego względu, iż hamuje podział komórek rakowych. Nie straszna mu obróbka termiczna, ponieważ nawet
ProstePesto.plsmakowitość, zniknęły od razu! Choć nie wiem, kto zjadł ich więcej dzieci, czy ich tatusiowie 😉 Przepis jest bardzo prosty i jak to bywa w przypadku kruchych ciastek, są bardzo szybkie do przygotowania. Życzę smacznego! Print Ciastka podwójnie czekoladowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine American Keyword czekolada, żurawina Prep Time 20 minutes Cook(...)ciemnej czekolady Instructions Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plCiasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie. Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie. Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER! Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko(...)proszku miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka. Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat. Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy
Lena Gotujeporozrzucanymi klockami a klamerkami, jednym okiem zerkam, kiedy ten sielankowy obraz się skończy ;) Myślę, że jeszcze zdążycie przygotować sobie takie babeczki do jutrzejszej święconki. Robi się je na prawdę szybko - niczym muffinki. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Jest on na tyle uniwersalny, że możecie zrobić z niego zarówno babeczki jak i muffinki (co widać zresztą na zdjęciach). W oryginalnym przepisie(...)drugiej miski wsypujemy suche składniki (cukier, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia). Do suchych składników wlewamy te mokre, dodajemy skórkę i sok z cytryny i dokładnie mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki lub foremek na muffinki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Wystudzone babeczki dekorujemy
My simple kitchenSernik na kruchym spodzie to absolutna klasyka wśród ciast pieczonych w polskich domach. W przekazywanych z pokolenia na pokolenie zeszytach z przepisami wielu z nas znajdzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów
Tajemnice Smakuwyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się lepić do ręki i będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką. przepis na bułki pszenne Po godzinie, uformuj z ciasta bułki(...)bułki pszenne Bułki pszenne piecz w piekarniku w temperaturze 220 °C przez około 15 minut, lub do momentu, aż się zarumienią. Podczas pieczenia dokładnie obserwuj wypiek bułek, ponieważ bardzo szybko nabierają koloru. Ja osobiście lubię takie mniej wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut. przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne
ugotuj-przepis.pldługo, aż przestanie się lepić do ręki i będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką. przepis na bułki pszenne Po godzinie, uformuj z ciasta bułki, powinno wyjść ich 8 sztuk. Ułóż je na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj szmatką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponacinaj bułki pszenne na pół. przepis na bułki(...)pszenne Bułki pszenne piecz w piekarniku w temperaturze 220 °C przez około 15 minut, lub do momentu, aż się zarumienią. Podczas pieczenia dokładnie obserwuj wypiek bułek, ponieważ bardzo szybko nabierają koloru. Ja osobiście lubię takie mniej wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut. przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne – wskazówki
ugotuj-przepis.plRozpoczęły się gorące dni, więc coraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są
niecodziennikparyŚpieszę szybko do Was z przepisem na smażone pierożki z grzybowym farszem ;) Zimowych zapasów macie pewnie sporo, a jeśli nie to marka Leśne Skarby na w swojej ofercie i borowiki, i podgrzybki tak więc dla każdego coś się znajdzie. Podczas przygotowywania tych pierożków czuć najpiękniejszy zapach, unoszący się z kuchni, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny(...)powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody składniki na farsz: 200 gram suszonych borowików Leśne Skarby 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki dodatkowo
Życie zaczyna się w kuchniProste, szybkie, sycące i smaczne. Leniwe z dynia przyrumienione z orzechami. twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka 3 łyżki pieczonej dyni hokkaido mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód orzechy drobno posiekane olej lub masło otarta skórka z pomarańczy Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy(...)lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski. Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dodajemy orzechy
AZgotuj!Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎 Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. Gorąco(...)polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2 szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich podanych składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch. Masa serowa: 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych
Walijskie PichcenieOsiągnięcie chrupiącego spodu pizzowego ciasta we własnych czterech kątach jest możliwe. A to wszystko dzięki ponadczasowemu gadżetowi, który znalazł już sobie wielu wielbicieli i ich liczba nadal rośnie. To właśnie kamień do pizzy nadaje cały kunszt, który sprowadza się do tego, że w domowym piekarniku można wytworzyć istny, włoski klimat. Wystarczy zatem zaopatrzyć się w wybraną opcję, która równomiernie rozprowadza(...)ciepło i pozwala na szybkie upieczenie, co przekłada się na to, że to, co położymy na wierzchu pizzy nie wyschnie i będzie wyjątkowo apetyczne. Rodzaj dla każdego Kamienie do pizzy występują w różnorodnych wariantach : – wykonane mogą być z granitu, gliny szamotowej, a także ceramiki; – o szczególnym kształcie: prostokątnym, kwadratowym lub okrągłym; – o konkretnej grubości; – w kompletach
Trochę smakusuche mięso. A makrela jest świetna. Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Drukuj Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Składniki 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie Rybę obieramy(...)ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumięso. A makrela jest świetna. Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Print Recipe Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Ingredients 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Instructions Rybę obieramy(...)ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJuż pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu
Na moim talerzuGdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas. Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego A
Latosiowydomsama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki
Zasmakuj Kuchnisama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki
Zasmakuj KuchniKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej do smażenia(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać z kwaśną śmietaną lub po prostu
talerz przyjemnościChcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych
I LOVE LIFEBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do
AleTorcikTym razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie
U FiolkiOrawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały(...)niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę. Wczoraj właśnie taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora Poltino , o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDo przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale
Pieguskowa KuchniaInspiracja znaleziona na Mikserze :) Nowa propozycja szczególnie dla Miśki. Takich ciasteczek jeszcze nie jadła. Robią się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Ciasteczka polecam zrobić nawet dzisiaj, będą gotowe na jutro pod choinkę. Idealne na prezent dla najbliższych. Żaden łasuch nie przejdzie obok nich obojętnie :) Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 110 g mąki 40 g budyniu w proszku(...)najlepiej waniliowy lub śmietankowy Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie połączyć - Thermomix czas 2 min/ obr 4-5 ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 10 - 15 min Smacznego
Gotowanie z pasjąPrzepis spisany z jednego z programów Gennaro Contaldo. W oryginale ricotta i mozarella są z bawolego mleka – równie dobrze sprawdza się wersja kozia… Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dające wyborny smak. Składniki: filet z kurczaka – po jednej piersi na dorosłą osobę prosciutto crudo ricotta parmezan wędzona mozarella tymianek sól pieprz oliwa z oliwek czosnek chili białe(...)które będzie podane do stołu bulion z kurczaka Filety z kurczaka – najlepiej ze skórą – rozciąć wzdłuż, po grubości i otworzyć. Nasmarować lekko oliwą i stłuc wałkiem do ciasta. Wymieszać ricottę, starty parmezan i pokruszoną mozarellę, dodać listki tymianku. Kurczaka osolić i popieprzyć. Na każdej stłuczonej piersi kurczaka układać plastry prosciutto, przykrywając cały kotlet, następnie nałożyć na jedną połówkę
stajnia gołębie od kuchniMiały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do spożycia. Postanowiłam dodać ją do placuszków i to był genialny pomysł, wyszły puszyste, bardzo delikatne i po prostu pyszne. Idealne na podwieczorek czy jako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych(...)słodzideł, jeśli dla Was okażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru Składniki (porcja dla 3-4 osób): 250 g ricotty 1 szklanka kaszy manny 1 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jabłka opcjonalnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Cynamonowe szczęścieminut. Dodaj sól i wyrób dobrze ciasto. Miskę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstaw na formę do bagietek na godzinę do 1,5 godziny. Jak podwoją swoją wielkość wstaw do pieca(...)minut, temperatura 240 stopni. Pieczemy z parą wodną. Do piekarnika wstaw miskę blaszaną z wodą. BAGIETKI STUDZIMY CAŁKOWICIE NA KRATCE. POTEM MOŻEMY JEŚĆ ! WAŻNA UWAGA: znikają bardzo szybko heheheh ;-)))))))))))) Życzę Wam smacznego! A po filmik z bagietkami zapraszam na mój Fanpage i profil na Instagramie ;-)))) https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ https://www.facebook.com/smykwkuchni/
SMYKWKUCHNIrozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego
Marcepanowa kuchnia