Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki
prawdziwe jedzeniecóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego(...)początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietana . Ze względu na lokalizację langosz jest także bardzo popularny na Słowacji. Ten drożdżowy chleb to taki węgierski fast – food. Do kupienia w renomowanych lokalach, barach szybkiej obsługi, a także w niewielkich budkach i wprost z wózków. Jeśli ktoś był na Węgrzech za pewnie miał okazję spróbować oryginalną wersję langosz. Puszysty, ciepły placek z aromatycznym(...)tego smaku nie da się zapomnieć. Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek ciasta był na wagę złota. Wtedy to kawałki ciasta chlebowego, ciasta drożdżowego wypiekano w piecu aby móc zjeść na śniadanie. Później podobne kawałki lub resztki zaczęto rzucać na tłuszcz. Zjadano
Dieta moja pasjazależności od wilgotności mąki może być tak, że nie zużyjemy całej ilości mleka) do momentu, aż ciasto będzie miękkie, ale nie może lepić się do ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej (1-2mm). Nożem tniemy długie paski, które następnie tniemy pod skosem na mniejsze kawałki(...)powstanie nam faworek. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Olej nie może być zbyt gorący bo faworki za szybko nabiorą koloru (spalą się) i będą gorzkie i twarde, nie może być też "zimny" bo faworki będą nadmiernie piły olej. Upieczone faworki wyjmujemy na tackę wyłożoną
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSzybki przepis na pyszne, kruche rogaliki, bez zbędnego kombinowania. Uwaga! Ja dałam dżem, ale wyszedł w trakcie pieczenia 😂 na upartego można dać (jeżeli chcemy użyć takiego 100% owoców) natomiast lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej :) Składniki na rogaliki z ciasta kruchego
Czarnawisienkaszybkie w przygotowaniu - w końcu 31 grudnia jest do zrobienia sporo rzeczy, a nie tylko stanie w kuchni przy garnkach 😁 Pamiętajcie też, że jeśli to Wy organizujecie Sylwestra nie znaczy to jednocześnie, że musicie sami wszystko przygotować - namówcie znajomych, aby każdy przyniósł coś swojego. Tylko ustalcie mniej więcej kto co chce przynieść, żeby nie skończyło się na samych ciastach 😁 COŚ
Z notatnika dietetykaciasta od razu wypłynie i zaczyna się smażyć, to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki. Oponki smażę po około 2 minuty z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Należy pamiętać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ jeżeli oponki za szybko się
Uwaga Babcia Gotujeszybko spróbujcie, bo jest pyszna. Koniecznie z rozmarynem, bo to właśnie on nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ja do niej podchodziłam dość sceptycznie, aż do momentu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam. Bo niby co? Pizza i ziemniaki? A jednak! Zdjęcie tylko jedno znalazłam w archiwach, a nie chciało mi się w tym celu przeszukiwać zewnętrznego dysku. To przepis na ciasto
Z Hrabiną w kuchniGalette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe
Ogrodnik w podróżyCiasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca i po 30 min, zajadaliśmy z dodatkiem pistacji, śmietanki i musu rabarbarowego. Tarta była pyszna, chociaż David polecał ją jeść po całkowitym schłodzeniu. Niestety nie mieliśmy tyle czasu :P Na koniec otrzymaliśmy upominek w postaci książki „Spotkajmy się w kuchni” Winiary, które szybko zostały
Moniki Smakołykiciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy i wstawiamy naczynie do lodówki, aż zacznie lekko tężeć, wtedy za pomocą trzepaczki galaretkę mieszamy z jogurtem aby nie było grudek i szybko przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzieciństwo i czasy szkolne, kiedy to takie słodkości zabierałam ze sobą oprócz kanapek. Ostatnio naszła mnie na nie ochota. W lodówce miałam odrobinę drożdży oraz troszkę twarogu, więc na szybko postanowiłam zrobić mini drożdżówki. Składniki: 2 całe jajka 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 350 g mąki 20g drożdży Przygotowanie: 1. Letnie mleko mieszamy(...)drożdżami - robimy taki zaczyn. 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy margarynę, jajka oraz zaczyn z drożdży. Wszystko razem mieszamy. 3. Cisto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 4. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, raz jeszcze mieszamy je. Formujemy małe placuszki, na które nakładamy odrobinę twarogu (twaróg mieszam z cukrem oraz cukrem waniliowym). 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do czasu aż się
My World by Dagmara RekNaleśniki owsiane to smaczna i zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z mąki pszennej. Proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie mój przepis jak zrobić domową mąkę owsianą , która kosztuje ok. 2-3 zł w porównaniu ze sklepową ok. 10 zł 😉 Składniki: 100 g mąki owsianej 250 ml mleka (może być też roślinne np. ryżowe) 2 jajka 2 łyżeczki(...)oleju lub roztopionego masła szczypta soli ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem, aby nie było grudek. Dno patelni smarujemy niewielką ilością oleju
Słodka Strefa