szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1321/2080)

Chleb żytni na zakwasie 162

Sposób "szybki": 250g  (do 300g jest OK) zakwasu żytniego 500g mąki żytniej chlebowej 400ml wody 1 łyżka soli Wszystkie składniki mieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna

w mojej kuchni
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 226

Pożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na

W kuchni Karmel-itki
Fasolowa pasta 149

Fasola jest bogata źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Ma również właściwości zasadotwórcze, co przy naszej obecnej diecie

kgwjanczewo
Ciasteczka maślane 144

Szybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie. Składniki : * 100g masła 82% * 2 łyżki cukru pudru  * szklanka mąki pszennej * ziarenka z połowy laski wanilii  * jajko Przygotowanie : Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka maślane Tuiles 127

lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą. 3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest na to tylko chwila, bo szybko robią się twarde. Smacznego źródło: Step

UgotujmyTo.pl
718. Placki z camembertem i gruszką, na nowy rok szkolny. 166

jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie.  Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre.  A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły

More food, love and dreams
TARTA ZE SZPINAKIEM 150

coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć

Z Majeczką w kuchni
Pierożki z jabłkami 156

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu :) A najlepsze jest to że nie trzeba mieć zadzwyczajnych zdolności kulinarnych - no i do tego wszystkiego są mega smaczne ! :) Składniki : 1 margaryna 3 szklanki mąki 3 dag drożdży 1 jajko 1/2 szkl śmietany Przygotowanie : 1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką

charlotte gotuje
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 176

Póki mam wolne, staram się codziennie próbować nowych połączeń smakowych.  Dzisiaj miałam bardzo ambitny plan na   pizzerinki , ale po małej modernizacji, ale jak na

Kuchnia moimi oczami
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 199

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu).  Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego  szczypta soli Przygotowanie: Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne

głodny alergik
Zapiekanka ryżowa na słodko. 195

Pyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym . Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego znikła

Kuchnia Łukasza
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 155

dzisiejszy drugi wpis poświęcony jest szybkiej i prostej przekąsce między obiadem, a kolacją. My ponieważ bardzo lubimy wypieki postawiłyśmy na muffinki, bo są bardzo pożywne i ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem

Symfonia Smaków
KROKIETY ZIEMNIACZANE 198

prosto z patelnie z keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie z wyrobionego ciasta

RAROSSA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 152

wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)wsypać orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów

KUCHARNIA
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 251

180st i dopiekałam około 30 minut. Od chwili włączenia piekarnika do końca pieczenia upłynęło 60 minut. Samo pieczenie pozostawiam w waszych rękach i piekarnikach. Ważne jest aby nie trzymać ciasta zbyt długo w wysokiej temperaturze. W czasie tej najwyższej temperatury kostki lodu są konieczne. Ja wrzuciłam 3 kostki lodu ale kostki miałam zamrożone w silikonowych foremkach do muffinek, więc były(...)zamrozić krojąc go w kromki i szczelnie zawijając  w woreczki przeznaczone do mrożonek. Musimy pamiętać, że chleb najbardziej czerstwieje w niskich temperaturach. Nie trzymamy żadnego chleba w lodówce. Szybkie zamrożenie pieczywa tuż po wystudzeniu jest najlepsze. Jeśli mamy lodówkę z zamrażarką do szybkiego mrożenia, musimy włączyć odpowiedni przycisk do mrożenia na 24 godziny wcześniej przed włożeniem chleba do zamrażarki

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania