pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze lepsze na następny dzień po przygotowaniu (a że kolejnego dnia doczekał tylko jeden kawałek, przekonałam się o tym tylko ja;)). Jeśli planujecie(...)żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dzięki temu wypiek będzie idealnie kruchy i miękki.1/3 gotowego ciasta wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Po około 30 minutach wyjmujemy schłodzony kawałek ciasta z lodówki
Rozpustne gotowanieWszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę(...)odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem i cynamonem i na wierzch znów
Cooking for EmilyWszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę(...)odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem i cynamonem i na wierzch znów
Cooking for EmilySzybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 45-50 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite(...)idealnym rozwiązaniem. Składniki, jakie potrzeba pewnie każdy posiada na bieżąco w kuchni. Ja do przepisu dałam śliwki, lecz możecie dać inne owoce wedle uznania. Świetnie sprawdzą się tutaj brzoskwinie, truskawki, maliny czy morele. Możecie nawet pokroić banana w talarki i ułożyć na wierzch, wszystko zależy od Waszej kreatywności i dostępności owoców. W przepisie nie ma polewy, jak może się wydawać
Zdrowie i pysznie na talerzutruskawkę jeść, bowiem te owoce często uczulają. Najczęściej alergia pokarmowa na truskawki objawia się różnego rodzaju pokrzywkami. Kupując truskawki trzeba dość szybko spożyć lub przetworzyć, bowiem szybko fermentują i pleśnieją. Truskawki powinny być nieuszkodzone, bez śladów pleśni. Unikajmy owoców pozgniatanych i puszczających sok. Najlepiej przenosić je do domu w łubiance, w której je kupiliśmy. Jak najrzadziej przesypujmy, wtedy zawsze(...)środka i nie pogorszyła smaku. Istnieje ponad 2 tys. odmian truskawek. Najlepsze odmiany truskawek to: DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest
Ciastka - domowe słodkościsłodycz bezy to sprawia, że ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja! Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej(...)galaretki malinowe Dr.Oetker 3 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki białych wiórek kokosowych Wykonanie ciasta: Ciasto kruche: Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem
Wanilia i Kardamonprostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;) Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie - 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych(...)chłodne masła - szczypta soli Wymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki z mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni
Corner With Recipeskasza manna zagęszczona mąką z tapioki podana z truskawkami i deserową czekoladą z cząstkami jagód i karmelizowanych migdałów~ Tego mi było trzeba...Trochę lata też się znalazło w miseczce :) Żadne wymyślne śniadania nie pobiją tej pysznej prostoty. Przyznam, że kaszka miała być jeszcze "budyniowa", ale budyniu...zbrakło. Sytuację uratowała mąka z tapioki Fresano , której 10g rozmieszałam w małej ilości wody(...)budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
Pink EnvelopeDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami
babka w formieChyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników! Są proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej(...)nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli
rabarbarowoCieplutkie, pulchne placuszki cieszą każde podniebienie. Zarówno dorosły jak i mały szkrab może się nimi zajadać. A podane z odpowiednimi dodatkami...małe rączki szybko zabierają placuszek po placuszku. Któregoś dnia specjalnie dla mojego małego skarba wymyśliłam wersję placuszków na bazie jogurtu greckiego. Wyszły mi takie mięciutkie i pulchne, że robię je po dziś dzień. Składniki: 3/4 jogurtu typu greckiego(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: Śmietana, truskawki Przygotowanie: Miksujemy (na wolnych obrotach) jajka, cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli dodajemy jogurt. Na końcu dodajemy do naszej jogurtowej masy olej, proszek do pieczenia i mąkę. Rozgrzewamy (średnia temperatura) patelnie z odrobiną oliwy z oliwek (lub oleju). Kładziemy łyżką nasze ciasto. Pieczemy małe placuszki z obu stron. Podajemy z bitą
Słodkie okruszkitego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie? Składniki: (Forma(...)odstawić na około 15 - 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy
Kuchcik gotujeNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowy organizm to szczęśliwy organizm, dlatego zaczynajmy dzień zdrowo. Takie koktajle są bardzo zdrowe, sycące i szybkie w wykonaniu. A plusem jest to, że bycie FIT
Niezły MłynekKwiatuszek Leciutkie, smaczne, bez pieczenia a najważniejsze szybkie do zrobienia. Składniki: · ½ opakowanie kuleczek czekoladowych · 1/3 opakowania kuleczek kakaowych- płatki · 3 galaretki żółte · 3 śnieżki · 3 szk. mleka(...)mieszamy delikatnie. 9. Następnie przekładamy do tortownicy. 10. Dekorujemy truskawkami i miętą. 11. Na koniec polewamy czerwoną galaretkę
Kulinarna Chwilaroli szybkiego śniadania. Wystarczy zmiksować składniki, dokładnie jak w dutch baby , wylać na owoce, wstawić do pieca na pół godziny i gotowe. Oryginalnie clafoutis robi się z dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można jednak zapiec(...)pieczenia. Nie polecamy też używania owoców mrożonych. Nawet mocno odsączone mają w sobie dużo wody i clafoutis, choć pyszny, trochę się rozłazi. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik
Niedzielny kucharzdobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej(...)krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Moja Delicjadobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej(...)krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Moja DelicjaProsty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗 uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego(...)soli olej do smażenia + dowolne dodatki : u mnie mus zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku
Walijskie Pichcenie