dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej(...)krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Moja DelicjaProsty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗 uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego(...)soli olej do smażenia + dowolne dodatki : u mnie mus zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku
Walijskie PichcenieMój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki oryginalny, jak JA :) Nie jest za słodki, ani mdły, dla mnie idealny! Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem
Blondynka Gotujemiękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g truskawek Truskawki pokroić na mniejsze(...)masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyszybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi. Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina, itp. (około 36 sztuk) 200g masła/margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko (duże) 1 szklanka (*) mąki pszennej 2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki truskawek liofilizowanych(...)cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać
Di gotujeBardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko cukier do smaku truskawki Wszystko razem(...)około 15 min. Do miski przesiać mąkę dodać cukier i jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn. Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość
O kuchni z uczuciemKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody, ale można dodać też mleka roślinnego lub soku. Wierzch udekorowałam truskawkami i posypałam cukrem pudrem po upieczeniu. Dzieci w przedszkolu były zachwycone, Wy również na pewno będziecie. Składniki suche: 300g. mąki pszennej 2 łyżeczki(...)żółtko 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju rzepakowego kilka truskawek cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche przesiać i wymieszać w misce. Składniki mokre rozmieszać trzepaczką i wlać do składników suchych. Wymieszać do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać porcje ciasta do 3/4 wysokości foremki. Na wierzch każdej muffinki nałożyć gruby plasterek truskawki. Piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki(...)rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy
Kulinarne przygody Gatitypancakes według Gwyneth Paltrow, a dokładnie jej ojca Bruce'a Paltrowa, troszkę go zmodyfikowałam bo Amerykanie lubią cukier a ja już troszkę mniej ;-), no może moje biodra go za szybko przyswajają hehehe SKŁADNIKI: - 360 g mąki pszennej - 110 g cukru (w oryginale) ja żyłam 1/2 banana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej(...)ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple (nie mam więc pominęłam, ale użyłam truskawek) Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy
SMYKWKUCHNIpancakes według Gwyneth Paltrow, a dokładnie jej ojca Bruce'a Paltrowa, troszkę go zmodyfikowałam bo Amerykanie lubią cukier a ja już troszkę mniej ;-), no może moje biodra go za szybko przyswajają hehehe SKŁADNIKI: - 360 g mąki pszennej - 110 g cukru (w oryginale) ja żyłam 1/2 banana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej(...)ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple (nie mam więc pominęłam, ale użyłam truskawek) Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy
SMYKWKUCHNIsera mascarpone 250 dag twarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Całość rozłożyć równo na dnie wysmarowanej masłem tortownicy lub silikonowej foremki. Oddzielić(...)masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku
Gotujemy i jemyZapraszam na delikatne placki na kefirze. Takie kefirowe placki, możecie jeść same lub dorzucić do środka np. jabłka. Dobrze komponują się również z truskawkowym sosikiem, dżemem
Mieszam w Garnkukładniki: żółtka 8 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag, mąka tortowa 1 czubata szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, truskawki świeże 50 dag, białka 8 sztuk, cukier drobny 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie składniki temperatura pokojowa, również białka: zawsze ubijam pianę na sztywno z takimi białkami = żółtka, cukier, miękki(...)papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, poukładać gęsto połówki truskawk skórką do dołu, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut w czasie pieczenia ciasta białka ubić różgą miksera na sztywno, w trakcie ubijania dosypywać cukier, mąkę ziemniaczaną i prawdziwy cukier waniliowy z ziarenkami wanilii po 20 minutach pianę szybko wyłożyć na podpieczone ciasto
W Mojej Kuchni LubięBabeczki z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia FP GOTOWANIE PATKI(...)szklanki oleju 8 truskawek 3 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Jajko oraz cukier wraz z wanilią ubijam na puszystą, jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej rzepakowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Na koniec dodaję kropelki czekoladowe. Truskawki myję i kroję w kostkę. Do foremek przekladam ciasto wraz z kropelkami
Gotowanie Patki