Dziś zapraszam Was na pyszne… choć nietypowo wyglądające zielone naleśniki matcha . Możecie je podać w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Robi się je naprawdę szybko, a kolor kusi do spróbowania Wielbiciele herbaty matcha będą zachwyceni. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują np. wyłącznie w towarzystwie bitej śmietany. Spróbujcie. Herbatę Matcha możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki: 1 szklanka mąki(...)pszennej 1/2 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko M 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć
Słodkie okruszkiSmaczne, truskawkowe z nutą białej czekolady muffiny. Warto je przygotować, bo nie dość że sezon truskawkowy w pełni to muffiny jak to muffiny są szybkie w przygotowaniu. Raz, dwa, trzy kwadranse i ile radości przy zajadaniu się truskawkowymi rarytasami:) Polecam:) Składniki na około 18 muffinek: 2 łyżki soku z cytryny; 250 ml mleka; 120 ml oleju; 1 jajko(...)cukru kryształu; 170 g posiekanej białej czekolady; 200 g obranych pokrojonych truskawek; Wymieszać razem sok z cytryny, mleko, olej, jajko na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę i ponownie wymieszać. Następnie dodać truskawki i jeszcze raz delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu do mącznej mieszanki dodać "mokre" skłądniki
In my kitchenCzasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się(...)obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
prawdziwe jedzenieszybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy(...)wcześniej przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców. Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem. Przygotowujemy kruszonkę łącząc dokładnie poszczególne jej składniki. Owoce posypujemy kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni
Mania GotowaniaPyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo(...)owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej 700 -50g wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść
Smaczne ZdrowePrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityosób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie nie wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki(...)wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią* 1/2 szkl cukru lub ksylitolu 250 g truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż do lodówki na czas robienia masy serowej. Pokrój truskawki na drobne kawałki. Z mleka
wegujemyDziś taki mój autorski wariacki przepis na wykorzystanie rabarbaru... Są takie dni, że nachodzi mnie smak na kwaśne i orzeźwiające owoce. Mamy sezon na rabarbar
vaniliowoczekoladowaciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już(...)średnia Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie
nietylkopasta.pldodaje uroku, a jeśli chodzi o smak to krem się obronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie. Prosty do wykonania. Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami. Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje. Wdzięczny do dekoracji. Polecam gorąco! Przepis. Będziecie potrzebować trzech tortownic, lub tej samej wielkości okrągłych foremek- średnica(...)olejem, dodajcie wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i rozłożyć do przygotowanych form. Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżka cukru zmiksowane truskawki lub dowolny mus owocowy Wykonanie : 1/2 szklanki mleka lekko podgrzać,wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotowujemy wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania na parze, układamy po kilka bułeczek i parujemy pod przykryciem około
Sama słodycz i szczypta chiliSzybkie ciacho. Ciacho, które uda się każdemu,pod warunkiem, że jaja świeże! Ciacho na każdą okazję i dla każdego. Składniki -5 jajek -pół kostki margaryny Palma- roztop ją! -półtorej szklanki mąki -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -cukeir puder do posypania -mrożone truskawki i borówki Składniki na kruszonkę -80 g masła -100 g cukru -120 g mąki Ja zużyłam połowę(...)poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do KuchniSezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na
Słodkie okruszkiNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać ze szypułek i przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój zabezpieczyć gazą i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać. Gdy truskawki puszczą sok a cukier się(...)rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę
KuchniaWeDwoje.pltypowo wakacyjny przepis. Łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne babeczki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem. Zostały zjedzone tak szybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła! Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju(...)truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko
Moja Mama GotujeMusimy się przyznać, że to ciasto miało być tylko wersją testową nowej mąki Teff z firmy Incola . Jednak efekt finalny tak nam się spodobał (i zasmakował), że szybko cyknęły się minimalistyczne fotki i przepis trafia na bloga 😄 Dlatego też składniki odmierzane są na szklanki i generalnie jest on do zrobienia na tzw. czuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny(...)Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości . Składniki (śr: 18 cm): Ciasto z mąką teff -3/4 szkl. zmielonych płatków owsianych Incola -3/4 szkl. mąki teff Incola -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże
Candy Pandasbiałka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik(...)posypania. Na ciasto wykładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy by cukier się rozpuścił. Szpryca nakładamy białka z cukrem na marmoladę, możemy robić dowolne wzorki. Pozostawioną kruszona posypujemy te miejsca gdzie bezy nie ma. Ciasto pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut (u mnie było to krótko bo beza szybko się rumieniła). Nastepnie dopiekamy kolejne
Dzieje kuchennej Wiewiórywizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą(...)większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię