robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru
Mia Cucina SofietaCiasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i
Słodkie okruszkiczasów. Ostatnio znów sobie przypomniałam o fenomenie babeczki z kubeczka w 3 minuty. Choć ma ona swoich zwolenników i przeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać(...)niczym nie zdążę. Można w niej rozmrażać składniki, podgrzewać obiad (mój mąż często z tego korzysta jak wraca z pracy o późnych godzinach), a nawet (co dziś pokazuję) przygotowywać szybkie desery Prosta w obsłudze, intuicyjna, stosunkowo nieduża, idealna do każdej kuchni. Osobiście cenię firmę Electrolux za niezawodność działania, dlatego szczerze polecam. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkibyć szybkie, łatwe i tanie. Te spełniają wszystkie powyższe wymagania. Do tego są wilgotne i pyszne - urzekają nawet tych, którzy niespecjalnie przepadają za podobnymi babeczkami:). Składniki suche: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 300-400g pokrojonych truskawek cukier(...)puder do posypania 1. W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki, ponownie krótko mieszamy. 2. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, do około 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchnigorąco! To będzie ciacho szybkie. Składniki można zapisać w głowie..a owoce? Każde. Ja miałam jabłka w domu, jeżyny i maliny zasypane cukrem. Wiem, że odpalić piekarnik w ten upał to zbrodnia,ale..ale..zawsze można otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie(...)szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki .... Najpierw roztop margarynę. Utrzyj cukier z jajami na puszysta masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuj. Na koniec ,ciągle miksując, dodaj rozpuszczona margarynę. Krótko wymieszaj. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchnizacząć Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy Składniki na 20 ciasteczek: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – dowolne owoce, u mnie świdośliwa Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i na jego brzegu układamy owoce w kilkucentymetrowych odstępach. Owoce układamy na cieście Delikatnie łapiemy z brzeg ciasta i zakrywamy nim owoce. Brzegiem ręki lub palcami dociskamy ciasto delikatnie pomiędzy owocami. Szklanką(...)przyciskając ciasto miejsce obok miejsca. Nasze ciasteczka wyglądają teraz jak prawdziwe pierożki Wyciętę okręgi w cieście, które nam pozostały odcinamy nożem i odkładamy na bok, a całość powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Wszystkie resztki ciasta zwinęłam w kulę i chwilę ugniotłam. Posypałam stolnicę mąką i przez papier do pieczenia delikatnie rozwałkowałam ciasto, bo szkoda żeby się zmarnowało. Ciasta nie udało
RelaxtimeLubię takie śniadania, powolne, ale jednocześnie szybkie i nie specjalnie czasochłonne. Gdy zobaczyłam ten przepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki jogurtowe z truskawkami wykorzystywałam już wiele razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie(...)wreszcie się udało. Można oczywiście dodatki modyfikować według gustu i humoru. Ja już robiłam je z truskawkami, bananami, kawałkami czekolady i na jeszcze wiele innych sposobów. Można dodać truskawki tak jak w przepisie w trakcie smażenia, bądź od razu pokrojone do ciasta. Można użyć owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania
dom-agi.plpierniczki Lubicie domowe ciasteczka? My je uwielbiamy. Jesienią i zimą w moim domu zawsze pachnie cynamonem. Takie miodowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce. Ciasteczka wychodzą puchate i pyszne. Moje dzieci je uwielbiają. Śmiało możecie je też przygotować na święta. Kto się skusi na takie domowe a la pierniczki? Bez dobrego(...)uwielbia Pewnie znów cały słoiczek zniknie w mgnieniu oka, dlatego dla mnie mała słodka, zdrowa rozpusta w postaci miodu z truskawką Polecam Wam zakupy w sklepie emiodycieszyn.pl Dlaczego? Duży asortyment, bardzo miła i pomocna obsługa. Zlecenia realizowane są naprawdę szybko, a paczki są bardzo dobrze zabezpieczone (wiadomo co czasem dzieje się podczas przesyłki). W razie pytań czy jakichkolwiek problemów obsługa
Słodkie okruszkitych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie. Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki. Składniki: Ciasto kakaowe: 30 dag mąki pszennej Młynomag 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu(...)budynie śmietankowe ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Dodatkowo: 40-50 dag rabarbaru Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy
Wanilia i Kardamonwykonuje się bardzo szybko, można upiec je z dowolnymi owocami, ale można je pominąć. Wystarczy posypać cukrem pudrem, zaparzyć kawę i delektować się ich cudownym smakiem. Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 2 jajka * pół szklanki oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki pokrojonych truskawek Wykonanie: W jednej misce(...)mokre składniki, w drugiej wszystkie suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dobrze rozmieszać mikserem. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nalewać ciasta do 3/4 ich wysokości. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babeczki około 30 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniePatelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)śmietanki 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 szklanka pokrojonego arbuza Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta
Wanilia i KardamonDo przygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce
Szybko Tanio Smaczniedomowej roboty mąką. Skorzystałam z przepisu Olgi Smile , jednak nie dodałam tyle mąki jaglanej co w przepisie, bo blender mnie zawiódł... Rozdrabnianie kaszy trwało wieki, a on szybko się przegrzewa. Wymieszałam więc małą ilość otrzymanej w pocie blendera mąki jaglanej ze zwykłą tortową. Smaku mąki jaglanej nie wyczułam, szpinaku również. Na pewno wrócę do przepisu, gdy zrobię do końca wspomnianą(...)mąkę. Będę robić na raty. Gdybym wiedziała, że mój malakser tak kiepsko poradzi sobie z mieleniem, zabrałabym się za to wcześniej. Składniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) 1 szklanka mleka
Anioszek w kuchniPyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że
Kuchcik gotujeCytrynowe babeczki z malinami to pyszny i szybki deser do popołudniowej, weekendowej kawki. Te babeczki zawsze wychodzą i są niesamowicie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Ten przepis na ciasto dopracowałam kilka lat temu i sprawdza się on w każdym przypadku. Zajrzyjcie także do przepisów na czekoladowe muffinki czy też muffinki z czekoladą i skórką pomarańczy . Cytrynowe(...)babeczki z malinami zachwycą każdego, a dzieci (dorośli też!) będą prosić o więcej. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z lekką kwasowością malin oraz aromatem cytryny – w cieście jest skórka cytrynowa. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych czerwonych owoców, jak na przykład truskawki, porzeczki czy wiśnie. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Proste ciasto bananowe Przepis na cytrynowe babeczki
Kuchnia Bazylii