Wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły. Zagnieść szybko ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany. Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny Ok 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C Wystudzić. Piana : 5 białek 3/4 szklanki cukru(...)waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok pół szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki oleju Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki. Ponad to : Truskawki - ok 1 kg Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek . Na owoce rozsmarować ubitą pianę Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 35 min w 190'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamrożonych. Mogą to być dowolne porzeczki, maliny, truskawki czy jagody leśne. Osobiście wolę je łączyć z kwaśniejszymi owocami, które idealnie uzupełniają się ze słodką kruszonką. Należę do osób które codziennie do popołudniowej kawy muszą koniecznie mieć słodkie ciasto, więc dzisiaj czuję się spełniona i moje podniebienie także. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z czerwonymi porzeczkami 5 z 1 głos Autor(...)Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 50 min. Kalorie 350 kcal Szybkie ciasto ucierane z kwaśną czerwoną porzeczką i kruszonką. Przepis najprostszy z możliwych na pyszne ciasto z owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO Z PORZECZKAMI 200 g miękkiego masła 50 g cukru kryształ 10 g cukru z prawdziwą wanilią
ProstePesto.plcieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK ! Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D W prawdzie dodawałam już na stronie przepis na naleśniki ale tym razem są to naleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również(...)osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników. Warto wypróbować ten przepis i zaskoczyć domowników i przyjaciół ! SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka ( ja dałam roślinne orzechowe) 1/2 szkl. wody szczypta soli 1 łyżka oleju
Marcepanowa kuchniaOstatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze
Candy PandasDzisiaj prezentowane przez nas przekąski zrobiły furorę podczas niedawnego eko tygodnia w Lidlu . Dlatego postanowiłyśmy w końcu opisać je u nas choć oba Day Up kupujemy
Candy PandasŚniadania, zwłaszcza te weekendowe muszą być królewskie. Genialne puszyste, delikatne i szybkie placuszki z dodatkiem masła Śniadaniowa Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 275 ml mleka 2 łyżki masła Śniadaniowa Gold 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli dodatkowo: garść truskawek jogurt naturalny Śniadaniową Gold roztopić. Jajka roztrzepać. Dodać mleko i masło(...)Wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól oraz wymieszać aż powstanie gładka konsystencja. Na rozgrzaną patelnię wylać 2 łyżki ciasta. Dodać 1 łyżeczkę pokrojonych truskawek. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z jogurtem
Kuchnia w oparachDelikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy
cool and mintySłońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje
codojedzeniapokrojone na drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać(...)czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej- a jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyskoro niedziela, to deser musi być. Sprawdziłam zawartość lodówki i... bardzo szybko powstała pyszna tarta :) Efekt mnie samą zaskoczył - jest rewelacyjna! Świeża, lekka, idealna na upały. Nie zawiera dodatku cukru ani tłuszczu. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega. Nic tylko jeść ;) Składniki: Na spód ciasta 100 g orzechów włoskich 70 g wiórków kokosowych 150 g suszonych(...)moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut za mało) 350 g truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić
pyszne zdrowościniego koło. Na wałku przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy(...)już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty
Karo in the Kitchenniego koło. Na wałku przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy(...)już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty
Karo in the KitchenTruskawkowa pokusa Szaleństwo truskawkowego sezonu w pełni...W moim domu również:) Codziennie świeża dostawa truskawek i codziennie milion pomysłów co by tu zrobić...Najchętniej znikają podane
na moim stole...Ciasto z przepisu mojej kochanej babci Zosi :) Zrobione na maślance, bez jajek. Jest pyszne. Delikatne i wilgotne. Powiem nawet, że trochę przypomina brownie. Co jeszcze ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam polewę. Najlepiej kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Bardzo polecam to ciasto(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao 0,5 litra maślanki 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki powideł lub dżemu (dodałam swoją czeko-truskawkę) Polewa: 1 czekolada gorzka 4-5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Margarynę roztopić i wystudzić. Składniki sypkie wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto
Agusiowe smakołykilodami oraz różnego rodzaju posypkami. Warto dodać też że sam przepis robi się niezwykle szybko i możemy wykonać nawet w 10 minut! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy(...)ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą aby uzyskać równomierną konsystencję . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty
CookMagSzybkie i pyszne danie które lubi chyba każdy :) Pierogi leniwe tym razem w wersji bezglutenowej. Przyznam szczerze, że smakowały nam bardziej niż te tradycyjne z mąką pszenną. Były jakby bardziej delikatne :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, polecam :) —>KLIK 250 g półtłustego twarogu jajko 0/5 szklanki mąki ryżowej szczypta soli szklanka truskawek (poza sezonem mrożonych(...)łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy ze zmiksowanymi na gładko truskawkami oraz jagodami. Smacznego :) function load
Mienta blogkawki. szybkie w przygotowaniu. bardzo smaczne :) zainspirował mnie przepis z: mala-cukierniczka.blogspot.com Składniki (na 24 małe babeczki): -2 szklanki mąki -2/3 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka -2 jajka -1/3 szklanki oleju -1/2 łyżeczki sody -kropla aromatu waniliowego -nadzienie: dowolny dżem (u mnie truskawki w syropie) Wykonanie: W naczyniu mieszamy(...)wszystkie składniki oprócz dżemu, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy do każdej ciasto, do wysokości 1/3 foremki. Na to dajemy łyżeczkę dżemu, a następnie łyżeczka ciasta tak aby przykryć dżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem). Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub dowolnie
KasiekGotuje