szybkie ciasto z borówkami - 1124 przepisów (strona:12/75)

Karpatka po królewsku 221

owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę

moj przepis na
Kruche ciasto z borówkami i pianką 85

Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut(...)ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Na podpieczony spód przełożyć borówki wymieszane z mąką. Na borówki przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody
Jogurtowe ciasto z borówkami 1371

Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)greckiego 125 ml  ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia

Opowieści z piekarnika
Kruchy placek z borówkami 131

rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie 😊 Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 300 g mąki pszennej 120 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego  4 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 500 g borówek Żółtka, cukier puder(...)pieczenia i masło posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Podzielić je na 3-4 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Borówki opłukać i dobrze odsączyć z wody. Najlepiej na papierowym ręczniku. Tortownicę wyłożyć papierem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta „tiramisu” z borówkami 115

szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto(...)cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania. A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki. Schłodzić. kryształ

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 147

starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami! Jest to po prostu niesamowite połączenie, każdy smak dopełnia się nawzajem, a całość smakuje nieziemsko. Uwielbiam takie ciasta jak te, robi się je dosyć szybko, a wyglądem i smakiem zachwycą po prostu każdego, przecież trudno uprzeć się pysznemu ciastu czekoladowemu, które

Kuchnia Łukasza
BEZGLUTENOWE RAFAELLO 114

ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne Rafaello – ucierane ciasto z kawałkami płatków kokosa. Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe kakaowe z borówkami

Ostra na Słodko
Borówkowe piwosze 62

ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder do posypania(...)borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy). Na jedno serduszko kładę 6-8 borówek

Słodki sentyment
Borówkowe piwosze 69

ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder do posypania(...)borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat serduszka, ale możecie wykorzystać inne formy). Na jedno serduszko kładę 6-8 borówek

Słodki sentyment
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami 123

Wszelkie babeczki i jogurtowe wypieki to idealne desery na lato. Jogurtowe ciasto połączyłam z muffinkami. Są szybkie, lekkie i można dodać do nich dowolne owoce. Ja wybrałam borówki.  1 i 1/2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru 50g roztopionego, przestudzonego masła 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko L skórka obtarta z 1 cytryny szczypta soli 1 łyżeczka proszku(...)drugiej mieszamy ze sobą jajko, masło, skórkę z cytryny, jogurt. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodajemy porówki, ponownie krótko mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut, w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i posypką

Szefowa kuchni
Biszkopt z jabłkami 210

Biszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około

In my kitchen
Jogurtowiec z chia 148

Zapraszam na lekki jogurtowiec z borówkami amerykańskimi pod galaretką malinową z malinami. Spód ciasta zrobiłam z pokruszonych herbatników z dodatkiem rozpuszczonej margaryny PALMA. Jogurtowiec to świetne ciasto na ciepłe dni. Robi się je szybko i prosto. Możemy zrobić je nawet z dziećmi. Polecam Składniki: spód: 100 g herbatników 1 łyżeczka kakao 50 g margaryny PALMA masa: 100 g borówek(...)Borówki oraz maliny myjemy i delikatnie osuszamy. Borówki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy cukier oraz jogurt i blendujemy. Przelewamy masę jogurtową do miski i dolewamy tężejącą galaretkę-cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy chia i mieszamy. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka malinowa zacznie tężeć, układamy maliny na cieście

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 144

palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby(...)porcja. Jednak na wzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.)Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta.Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy

Malinowe Pocałunki
Tarta z borówkami, z brusznicami 144

masło, cukier, żółtka włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 mm, wyłożyć nim formę do tarty. Równo przyciąć brzegi ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 15 minut. Wyjąc odstawić do ostygnięcia. Borówki wymieszać z cukrem. Jajka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z borówkami. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę z borówkami. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim borówki. Docisnąć brzegi do upieczonego ciasta. Ponakłuwać widelcem. Posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 – 40 minut. zastawa

królestwo garów
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 165

mnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek

Ala piecze i gotuje