szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:412/536)

Ciasto drożdżowe bez zagniatania 271

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 165

nawet i dłużej. Dodawała letnią wodę, zeskrobywała ze ścianek płaty ususzonego ciasta i najpierw przy pochylonej dzieży czekała aż wysuszone ciasto dobrze połączy się z wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była(...)Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było odejmowane przed użyciem soli. Ten kawałek ciasta był zostawiany już po wyłożeniu ciasta do foremek, czyli ciasto było posolone. Reaktywacja suszonego zakwasu  Proporcje przy ożywianiu suszonego zakwasu do przepisu poniżej. Zakwas dokarmiany, co około 12 godzin. Pierwszy

Leśny Zakątek
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 168

Jest to o wiele zdrowszy wybór niż kostka (na kostce się nigdy nie kończy!) czekolady czy ciasteczek.  Możesz je zrobić z dziećmi, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu - bez pieczenia. Szalenie smaczne, naturalnie słodzone, krótko mówiąc - idealne. Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut czasu, aby zrobić doskonałą przekąskę. (Jeśli będziesz robić kulki z dziećmi(...)sztuki to wystarczająca ilość, żeby zasłodzić się na maxa. Porównanie składników Jeszcze na koniec zestawienie składników. Nie ma co się zastanawiać - trzeba zacząć kulać swoje domowe. Takie są najlepsze - bez zbędnych dodatków. Te domowe też idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że zapakowane w papilotki do muffinek w jakimś ozdobnym pudełeczku będą bardziej wartościowe od tych kupionych.   Inne

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 153

renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek(...)blenderem.  Masą nadziewamy formy, na wierzch układamy ciasto w formie np. kratki bądź dowolnego wzoru. Kulebiaki przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 45 minut, temp. 170 stopni C. Kulebiaki w tej formie można spożywać na ciepło bądź zimno. Jako obiad posłuży cała porcja, jako przekąska na szybko, pokrojona na mniejsze kawałki.   PRZEPIS ZGŁASZAM

SMYKWKUCHNI
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 195

najlepsze. Przepis stworzyłam sama, po zmianie kilku przepisów :) ale jest super i w przyszłym roku zrobię chyba te same. Ps. Jeśli wolicie pączki bez tłuszczu, po prostu upieczcie je w piekarniku (około 15 minut pieczenia w 180 ° C), a potem dodajemy nadzienie, pudrujemy, lukrujemy i gotowe. Składniki: 50 dkg mąki (+ ok. 1 szklanka do podsypania) 12 dkg masła(...)Najlepiej użyć do tego widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Jego wierzch prószymy lekko mąką (aby nie zrobiła się na nim twarda skorupka), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli jest lepkie dodajemy nieco mąki. Z gotowego ciasta formujemy ręcznie pączki lub wałkujemy ciasto i wykrawamy pączki szklanką (pierwsza metoda

Smakowy Raj
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 150

Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie to co najmniej 15, ciasto na początku jest dość rzadkie, ale podczas wyrabiania i za sprawą uwolnienia glutenu nabierze odpowiedniej konsystencji, będzie gładkie i plastyczne (jeśli oczywiście ciasto nadal jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobiną mąki). Gotowe, dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem(...)godziny, w tym czasie ciasto powinno urosnąć.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 181

nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez co i całe ciasto było rzadkie. Tym samym, nie chciałam ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu(...)ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was. Składniki: na zaczyn: 200g mąki pszennej chlebowej 40g zakwasu żytniego 150ml wody na ciasto właściwe: cały zaczyn 425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną

W kuchni wieczorem
Ciasto "Górnik bez jaj" 160

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Domowe ciasta
Test: Mieszanka do chleba z Lidla (bezglutenowa) 251

  Chodząc po moim Lidlu (a mieszkam w Hamburgu) od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać nieśmiale pojawiające się produkty bez glutenu. Najpierw była to pizza –

Szybko Tanio Smacznie
Tarta cebulowo serowa 199

Byłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego

UgotujmyTo.pl
Kostka orzechowa 167

Co powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5

Relaxtime
Tort makowy z masą serowo - karmelową 157

proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut. Piekłam(...)połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam

Kuchnia u Krysi
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 213

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka(...)delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie

Di gotuje
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 169

mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie bardziej puszyste, niestety  częściej robi się wtedy zakalec. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ubijając z ciasta pianę wprowadzamy w nie dużo powietrza, następnie ciasto nadyma się jeszcze bardziej(...)zwiększa atrakcyjność każdego ciasta, zwłaszcza w oczach dzieci. Poza tym muffinkę w papilocie można wygodnie zabrać ze sobą na wycieczkę lub do szkoły.  Ciasta pieczone z dodatkiem  sody  powinny zawierać  dodatek kwaśnego składnika, który przyczyni się do efektywniejszego rozkładu wodorowęglanu sodu i uwolnienia dwutlenku węgla.  Jeżeli nie planujemy dodawać do takiego ciasta jogurtu, maślanki

głodny alergik
Kolorowe mini beziki / dekoracja tortu 236

Takie kolorowe mini beziki sprawdzą się świetnie jako dekoracja tortu. O idealne proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania