Nadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsterKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z
Kucharzycajakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić(...)200g sezamu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Miód rozpuść i podgrzej w rondelku. Następnie wsyp do niego sezam i dobrze wymieszaj. Masę przełóż równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Podpiecz z termoobiegiem w 150C około 7-10 minut. Masa będzie rzadka. Odstaw ją do ostygnięcia i lekkiego stwardnienia. Wraz z czasem sezamki zrobią
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpowstanie gładki, puszysty, stabilny krem. Całość: Przygotowane ciasto, wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ja dodatkowo odkroiłem boki, oraz wierzch ciasta, który był mocno zrumieniony. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu, równamy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Wstawiamy na 30-60 min do lodówki. Pozostałym kremem dekorujemy boki i wierzch ciasta. Tu już każdy może dekorować wg. własnej wyobraźni(...)gotował, też się zaraził tą ,,chorobą" i teraz systematycznie dostaję od jego pytania: ,,A jakie jeszcze masz smaczne i proste ciasto na blogu do zrobienia?". Podsumowując. Te 3 lata minęły bardzo szybko. Teraz nie wyobrażam swego życia bez gotowania, fotografii i blogowania. Po prostu nie mogę wyobrazić siebie bez dzielenia się swoją pasją z Wami! Dziękuję
Kuchnia ŁukaszaDziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki
La grande e la piccola cuocazabezpieczy wypływanie lukru i utrzyma go w miejscu. Ewentualne dziurki poprawiamy szybko drewnianą wykałaczką tak, żeby lukier je wypełnił. Do ewentualnej dalszej dekoracji lukier pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia na około 12 godzin. SZYBKIE WYPEŁNIANIE CAŁOŚCI Lukrem 15-o sekundowym, o konsystencji między płynnym a konturowym można szybko i łatwo pomalować większe płaszczyzny. Przyda się do tego patyczek lub łopatka(...)pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez
Karo in the KitchenZnacie to uczucie? Siedzę sobie spokojnie w domu z myślą, że dziś czas na regenerację. Żadnych treningów, żadnych zadań, nic, kompletne lenistwo. Może zabiorę się za
365 dni dookoła kuchniPrzepis na brownie zaczerpnęłam stąd . Miałam ochotę na takie mocno czekoladowe, lekko zakalcowate brownie bez mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się(...)determinuje smak ciasta. Ja użyłam takiej o zawartości kakao 85%, dzięki czemu nie musiałam już go dosładzać. No dobra, dodałam jedną łyżkę erytrytolu … Dla mnie było idealnie słodkie, ale co poniektórzy narzekali, że mogło by być bardziej… Pamiętajcie, że jeśli będziecie korzystać z czekolady o wyższej zawartości kakao , to trzeba będzie także zwiększyć udział erytrytolu , żeby ciasto wyszło odpowiednio słodkie
Modern Cave GirlCiasto filo możemy kupić świeże lub mrożone. Jest to bardzo uniwersalne ciasto, które wykorzystujemy zarówno w słodkich, jak i pikantnych daniach. Aby jednak być pewnym sukcesu
Tajemnice SmakuSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenieW ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja Delicjazasypuję cukrem i odstawiam. Pierwsza część pieczenia ciasta z rabarbarem: Foremkę smaruję tłuszczem. Na blat wykładam schłodzone ciasto, odcinam 1/4 ciasta ponownie wkładam ten kawałek do woreczka i do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką. Rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, aby łatwiej(...)foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwam górę nożem, dzięki temu mniej się pofałduje podczas pieczenia. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu – po podpieczeniu ciasto wystawiam
Uwaga Babcia Gotujewanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno formy (lub wylepić ciastem dno) - ciasto nakłuć gęsto widelcem, upiec w piekarniku(...)ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec
Smakołyki BerenikiGarnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm Syrop do nasączania blatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów pekan, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 10 g migdałów, rozgnieć w moździerzu na drobne(...)nóżkę w szybkowarze gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu wyjmij foremkę i pozostaw do chłodzenia na ok. 10 minut po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru
Szybko Szybkowar