łyżeczka cynamonu @purerein ✔1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok.30-40min, 180 stopni. Pilnujemy muffinek, żeby się nie przypaliły 😃😃 Dzięki bananowi są wilgotne i mięciutkie 😍😍💋💋 Podczas przygotowywania babeczek korzystałam z robota kuchennego. Świetna sprawa. Idealnie wymieszał wszystkie składniki. Było szybko i prosto! Normal 0 21 false false false(...)swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji, których potrzebujesz, bez konieczności poruszania się w gąszczu przycisków, akcesoriów i gadżetów, które komplikują gotowanie. Podświetlany pierścień w blenderze Illumina zmienia kolor przy 4 różnych prędkościach pracy urządzenia - każda prędkość służy do przetwarzania innego rodzaju pożywienia: • Prędkość 1: Krojenie w plasterki / Szatkowanie / Ścieranie • Prędkość 2: Ciasto / Śmietana • Prędkość 3: Mieszanie • Praca pulsacyjna (P): Siekanie
TetiisheriSiemanko sportowe świry! Co słychać? Ja mam.. FERIE! Nareszcie! Przeraża mnie jeden fakt.. jest już czwartek.. ten czas tak szybko mija. Im jestem starsza tym prędzej goni mnie zegarek. Są tego również plusy.. Do spełnienia moich marzeń (już zaplanowanych) coraz bliżej, lecz co później, skoro te już spełnię? Kolej na następne! Całe życie będę goniła(...)bloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie
CzarnawisienkaKamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie lada moment. Trzeba uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby dodatkowo sprawdzić jak się będzie pizza kroiła(...)polecamy drewniane i...mniej siły! Więcej o desce do krojenia tej i innych dowiesz się W TYM MIEJSCU Ja wałkowałam na desce kulę ciasta na pizzę i musze przyznać, że bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i przyjemnie gładki. Sprawdzi się jako deska do krojenia, jako deska
Z Kuchni Do Kuchnibrzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki(...)ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy ją do ostudzenia
mojewypiekiinietylkoMirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego(...)wsypując cukier. Następnie dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś okazja bardziej specjalna, bo drugie urodziny bloga. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku
Healthy food explorer(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na
zdrowo i aktywnie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 jajka około 1/4 szklanki cukru lub nie dodajemy go wcale* trzcinowy cukier puder do oprószenia babki 1/2 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyjdzie bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają bakalie i cukier puder, którym jest dość(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem, wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny
Słodkie okruszkirodzinna receptura, niestety na przeszkodzie stanął brak zdjęcia :-( Miałam co prawda pomysł by sfotografować pusty talerzyk z komentarzem, że ciasto znika w okamgnieniu (co zresztą jest prawdą) - tak szybko, że „modelowy kawałek” nie doczekał nawet sesji zdjęciowej... Ale przecież nie każdy musi się poznać na moim poczuciu humoru, prawda? Przy najbliższej okazji muszę zrobić zdjęcie, żeby było na zaś(...)konkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin
W mojej kuchnimikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą(...)wystudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze do pieczenia, choć ja osobiście czasami wyciągam prosto z lodówki.Białka ubiłam na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksowałam z drugą połową cukru. Do białek dodałam żółtka z cukrem i zmiksowałam. Na końcu dodałam przesianą mąkę i kakao i wymieszałam łyżką,szybko i energicznie ruchami od dna, tak aby napowietrzyć masę
Blondynka GotujeMinęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u MonikiDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie
Relaxtimemigdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ma wyjść elastyczna, lekko klejąca kula. Gdyby było(...)cukier. Ustawiamy obroty 8 i czas 1 minuta. Dodajemy resztę składników i ustawiamy program Pastry 1, który wyrobi nam ciasto i podgrzeje, żeby lepiej wyrosło. Jak uformować rogaliki? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą wałkujemy w okrąg w miarę kształtny. Każdy okrąg dzielimy na 6 lub 8 części
ladykitchenjesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu chyba nic więcej nie muszę pisać :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)odstawiamy w drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko
Słodkie zapomnienieMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż(...)puszki 6.Gotuj do preferowanej miękkości warzyw próbując czy zupa jest dobrze przyprawiona 7.W razie potrzeby dolewaj wody czy też odbieraj by uzyskać zupę lub potrawkę. B.(wariant bez cebuli,szybki) 1.Wlej litr wody do garnka 2.Dodaj kostkę rosołową lub vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ NA PALCE
Fiolka w kuchni