szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:421/536)

Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 174

niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek(...)ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram tylko kilka dodatków - oliwki, czerwoną cebulę, ukochany rozmaryn i sól morską.  Dotyk gładkiego i sprężystego ciasta przynosi ogromną ulgę. Jest jak terapia. Czuję, że znów mam ochotę na wszystko to, co drzemało zepchnięte w kącie

KUCHARNIA
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 184

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki.  Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Super szybkie zastępstwo pączków – muffiny pączkowe z konfiturą 209

Muffiny pączkowe z konfiturą malinową Tak na ostatnią chwilę. Dla was wszystkich, którzy pączków nie możecie usmażyć bo nie macie warunków, nie lubicie, nie macie czasu

Relaxtime
Sernik na zimno z jabłkami 170

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 166

miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy(...)wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni (nie przykleja się w ogóle). Smacznego   Sos z piersi z kurczaka do makaronu Składniki

Słodkie okruszki
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru) 122

Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową

Candy Pandas
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 155

Tym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit

Via Gusto
Zdrowe odżywianie i gotowanie 116

kawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład na opakowaniu, jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały mi już smakować, po prostu są zbyt słodkie.  Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to wybieram owoce, które(...)zachowana w odstępach między posiłkami. Nie głodzimy się i nie wychodzimy z domu bez śniadania, a przerwy pomiędzy posiłkami to co najmniej 3 - 4 godziny.  Woda, woda i jeszcze raz woda Nikt nie zaprzeczy, że woda to życie i tak powinniśmy ją traktować. Bez dobrego nawodnienia organizmu nie ma zdrowego odżywiania. Nie wystarczy, że wypijemy 2 kubeczki

Kuchcik gotuje
CIASTECZKA CHAŁWOWE 203

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Tarta po lotaryńsku (Quiche Lorraine) 161

Piyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech

Chop w kuchni
TARTA Z MALINAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BEZOWĄ PIANKĄ (OBŁĘDNIE PYSZNA) 323

składniki: maliny i biała czekolada... Na wierzchu jest pyszna, lekko zrumieniona "beza" z białek, a właściwie pianka, ponieważ zapieka się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi się z tego pyszna pianka. Całość smakuje doskonale, wybornie, jak dla mnie to petarda wśród ciast... 👌 No chyba po takiej rekomendacji, nie pozostaje Wam nic innego(...)CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem i wyrób krótko na gładko lub szybciej - umieść w misie miksera lub malaksera i wyrób krótko na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni . Formę do tarty (metalową, silikonową lub ceramiczną) wysmaruj cienko masłem. Schłodzone ciasto ułóż między dwa kawałki

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik jogurtowo-jagodowy 216

Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale

Smakołyki Asi
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 117

Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 91

wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady(...)cukrem pudrem. Do przesianej mąki dodać masę ziemniaczaną, jajka z cukrem oraz alkohol i po wymieszaniu zagnieść ciasto. Podczas zagniatania podsypywać delikatnie mąką, ciasto powinno być jednolite i miękkie. Ilość zużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm. Na każdy

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania