szklance). Zaczynamy wyrabiać ciasto (można, to zrobić za pomocą miksera, ja robię ręcznie). Podczas wyrabiania dosypujemy naszą dodatkową szklankę mąki pszennej (nie musicie jej całej zużyć). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzić od ręki (choć będzie nadal lekko lepkie). Wyrobione ciasto (powinno się z niego łatwo utworzyć kulę) wykładamy na podsypany mąką blat/stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na kilka(...)odstępach (2 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli bardzo się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się „napuszą”). Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około
Słodkie okruszkimlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski . Leniwiec kuchenny może si ę posłuży ć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE t rzepaków! Sztuk ą przygotowywania scones jest jak najszybsze wyrabianie - aby nie "przerobi ć " ciasta . Jednocześnie ciasto nie może by ć za luźne(...)ułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układa ć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarowa ć z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec w e wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Nie prze p iec! Jeśłi używa si ę szklanki
Grunt to przepis!Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na SłodkoTo jest takie ciasto, które już zawsze będzie mnie przenosić swoim smakiem do lekkich, letnich niedziel spędzanych u dziadków na działce. Do kawy na tarasie, przytulnej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTen chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj pora na kolejne jesienne słodkości w zdrowym wydaniu. Nie ma nic lepszego niż zajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych
peanutbuttermonsterbardzo szybkie i niezwykle proste ciasto z owocami. Uwielbiane przez całą moją rodzinę – dzieci najczęściej łapią je w rączkę i … się zajadają Idealne do kawy czy herbaty, doskonałe na piknik. Do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie kilka składników. Możecie dodać dowolne owoce. U mnie dziś brzoskwinie z puszki, które zostały mi z innego ciasta. Do tego mąka, cukier, jajka(...)większą kostkę. Połowę owoców dodajemy do jasnego ciasta, połowę do ciemnego. Mieszamy łyżką z ciastem. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną małą blaszkę (u mnie prostokątna). Najpierw wylewamy jasną część, a potem dowolnie ciemną. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy
Słodkie okruszkiNiezrażone porannymi przygodami, we cztery zapakowałyśmy się do auta i ruszyłyśmy w trasę. Na szczęście do godziny dziewiątej śnieg albo został odgarnięty, albo się stopił, i na miejsce dotarłyśmy bez przeszkód. A tam, moi drodzy! Kilogramy płynnej czekolady oblewające najróżniejsze praliny, czekoladki i trufle. Trochę pobawiłyśmy się same, aż w końcu przyszła kolej na degustację. Muszę przyznać(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTeraz, kiedy w naszych sadach dojrzewają grona, a Ty zastanawiasz się jak te wszystkie ilości przerobić, ja przychodzę z zupełnie nowym pomysłem na te owoce. I
Kuchnia w czekoladzieNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsterKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z
Kucharzycajakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić(...)200g sezamu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Miód rozpuść i podgrzej w rondelku. Następnie wsyp do niego sezam i dobrze wymieszaj. Masę przełóż równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Podpiecz z termoobiegiem w 150C około 7-10 minut. Masa będzie rzadka. Odstaw ją do ostygnięcia i lekkiego stwardnienia. Wraz z czasem sezamki zrobią
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpowstanie gładki, puszysty, stabilny krem. Całość: Przygotowane ciasto, wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ja dodatkowo odkroiłem boki, oraz wierzch ciasta, który był mocno zrumieniony. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu, równamy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Wstawiamy na 30-60 min do lodówki. Pozostałym kremem dekorujemy boki i wierzch ciasta. Tu już każdy może dekorować wg. własnej wyobraźni(...)gotował, też się zaraził tą ,,chorobą" i teraz systematycznie dostaję od jego pytania: ,,A jakie jeszcze masz smaczne i proste ciasto na blogu do zrobienia?". Podsumowując. Te 3 lata minęły bardzo szybko. Teraz nie wyobrażam swego życia bez gotowania, fotografii i blogowania. Po prostu nie mogę wyobrazić siebie bez dzielenia się swoją pasją z Wami! Dziękuję
Kuchnia ŁukaszaDziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki
La grande e la piccola cuoca