miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest(...)kuchnia Lidla . Składniki na tortownicę 20 cm* Ciasto kruche : 250 gr mąki pszennej 125 gr zimnego masła 60 gr cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają a z ciasta zaczną się formować większe grudki. Można też
moj przepis napowietrza i spulchnienie ciasta. Sól natomiast nadaje mu wymagany smak. Niektóre przepisy zawierają dodatkowo jajka i cukier. Ze składników na proziaki wyrabia się miękkie ciasto, które powinno być bardziej „wolne” niż ciasto na pierogi. Sama technika wycinania proziaków bywa jednak różna. W niektórych domach ciasto jest rozwałkowywane i niewielką miseczką wycina się okręgi. W innych rozwałkowane ciasto kroi się(...)oczyszczonej 1 łyżeczka soli Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy luźne ciasto. Z ciasta robimy rulon i kroimy go w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra . Smażymy na rozgrzanej blasze (płycie kuchennej) lub na patelni bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy z masłem i zimnym mlekiem. Doskonale smakują
Trzeci talerzCiasteczka z czekoladą (niczym pieguski) Dziś polecam Wam pyszne, domowe ciasteczka nadziane czekoladą. Idealne dla wielbicieli popularnych piegusków. Oczywiście jeśli lubicie możecie część czekolady zastąpić
Słodkie okruszkibez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem, ogromna fanka ciasta drożdżowego(...)białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo
Dieta moja pasjamamy już po.... Jak zawsze Święta szybko minęły, teraz będziemy wyglądać Sylwestra i Nowego Roku. A skoro już po.... warto się podzielić tym, co to się w tym roku podawało na stół. Ciasto mleczna kanapka, wiele razy widziałam, ale jakoś sama nigdy się za nie nie wzięłam. W tym roku postanowiłam to zmienić i wypróbować(...)zaburzy nam strukturę ciasta. Dużą blaszkę ( 25 x 40 cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest
Dieta moja pasjaMieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko(...)ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć
I tu będę miała takie teBabcina drożdżówka z borówką i glancem Nie ma lata bez słońca i bez babcinej drożdżówki z sezonowymi owocami i glancem . Pewnie teraz część z
Ogrodnik w podróżyPizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie
Ogrodnik w podróżyPizza na spodzie z cukinii to danie pyszne, lekkie, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna domowa pizza. Fit pizza na spodzie z cukinii
A to pestkaNa blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a
KreatywnePinyTe ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzuponownie wyrobić, wyciąć kółka i zlepić je pośrodku. Czynność powtarzać do zużycia ciasta. Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Każde ucho smażyć przez 1 minutę. Odkładać na papierowy ręcznik dla odsączenia z tłuszczu, a potem do docelowego naczynia. Oprószyć mieszanką cukru i cynamonu. Pieczenie ciastek to doskonała okazja na poćwiczenie liczenia przez młodsze dzieci i trening(...)którą T. dla niej wynajął na rok od ekscentrycznego właściciela. Kobiecie tak bardzo podoba się okolica, że głośno obwieszcza to wszem wobec w kusej koszuli nocnej, co nie pozostaje bez echa w małej miejscowości, gdzie wszyscy wszystkich znają. To zachowanie zostaje jej zapamiętane przez zabajczan, a w szczególności przez pierwszą grację, czyli 40-letnią wójtową Olenę Ryską. Amelia
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale
Via GustoKolejne pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji
Healthy food explorerJeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Można z niego szybko przygotować zupę krem, deser czy ciasto a także koktajl. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze. Jaki rodzaj dyni wybrać do przygotowania(...)ciasta a także świetną zupę krem. Co zrobić z wnętrzem dyni? Warto wykorzystać pestki, które wyjmiemy z dyni przez jej pieczeniem. Oczywiście nie wszystkie pestki będą nadawały się do jedzenia bo część z nich może być po prostu pusta w środku. Jednak warto pestki umyć, oczyścić z włókien, wysuszyć ręcznikiem papierowym, równomiernie rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem i piec
Book of spells