Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle
My Chcemy Jeśćwypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę! Weź ciasto we własne ręce Kluczowe dla powodzenia całej operacji są dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć(...)zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis
Niedzielny kucharzwypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę! Weź ciasto we własne ręce Kluczowe dla powodzenia całej operacji są dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć(...)zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis
Niedzielny kucharzwbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej(...)ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu. Smacznego! Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe, o czym będę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o
Quinoa Raz!Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna. Zgodnie z
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugi TIP 4: Nie dodawaj zbyt dużo cukru do ciasta pączkowego – zbyt dużo cukru spowoduje, że pączki szybko będą się przypalać. W jaki sposób smażyć pączki, by otrzymać białą obwódkę? Wszystkie źródła mówią, że podstawą jest tutaj to, że pączki muszą być dobrze wyrośnięte i lekkie. Bez tego obwódki nie będzie Jeśli uda nam się uzyskać wyrośniętego(...)ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Musimy też uzbroić się w cierpliwość – pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem. Najlepiej, aby rosły w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy szybko i dobrze wyrosną, a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka. Dzięki temu ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde. TIP 1: Do przygotowania ciasta
365 dni dookoła kuchniJeżeli czytacie bloga od dłuższego czasu, to na pewno pamiętacie, że mam ukrytą w swojej głowie listę pięknych rzeczy do jedzenia, i że na podium znajduje
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na małych obrotach miksera, do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie bardzo lepkie – dodajemy przy miksowaniu tyle mąki, żeby zaczęło odchodzić od miski. Wyjmujemy ciasto z miski na posypaną cienko mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy posypanymi mąką dłońmi (uwaga! ciasto przykleja się nawet do stolnicy silikonowej!) – wyrobione ciasto powinno być miękkie, sprężyste i odrobinę(...)papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów – podrosną. Moje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy 50mm. UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać, ale dla jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce
Karo in the KitchenBezglutenowy chlebek bananowy Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do
Blendmanzachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku. Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek do tego ciasta. Nie czuć ich kompletnie. Dzięki nim zaś ciasto jest odpowiednio wilgotne i po prostu pyszne. Dla mnie to ciasto jest fantastyczną wersją murzynka. Naprawdę, dawno(...)pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać
Słodko-Słony Świat Ilonyform, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół(...)każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek
moj przepis nażurawina do mięs to doskonały prezent dla taty czy wujka, ale jestem pewna, że ucieszy się z niego też każda gospodyni. W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć pieczeni i pasztetów, a żurawina pasuje do nich doskonale. Wystarczą cztery składniki, aby przygotować kilka małych słoiczków. Potrzebujemy: 0,5 kg świeżej żurawiny, 2 duże jabłka, 1,5 szklanki cukru trzcinowego(...)prezenty mam 10% rabat na produkty Ambition sklepie Dajar – wystarczy w zamówienie wpisać kod rabatowy AMBITNE-GOTOWANIE . Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r. Zobacz także: Rafaello - ciasto bez pieczenia Uwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulu... Lane faworki Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe ... Sałatka grecka (Horiatiki) Sałatka grecka, czyli Horiatiki, już
Poezja smaku