Ze swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki
Codzienna kuchnia niecodziennaLeśne mini serniczki? Leśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa
Blondynka GotujeLekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i
Mała CukierenkaDrożdżówka jak u babci Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć
Ogrodnik w podróżyKulinarny prezent marzeń, jak się pewnie domyślasz, pasuje dla każdego i na każdą okazję. Osobiście nie znam osoby, która nie lubi "dobrze zjeść", my w każdym
Cztery Fajerydokładnie wymieszać. 3. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm lub dwie mniejsze, czyli 2 x 18cm. Ja robiłam to ciasto w dwóch mniejszych tortownicach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno lub można też wyłożyć folią spożywczą (ja użyłam papieru do pieczenia i folii rantowej, jeśli nie mamy folii rantowej to pomijamy). Gotową masę orzechową przełożyć do blaszki(...)przełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów ciasto wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny (można wstawić na całą noc). Polewa: 6. Gotowe, bardzo dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli blaszkę wyłożyliśmy tylko papierem od pieczenia, tylko dno, ciasto odstawiamy na chwilkę, aby się rozmroziło i nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki
Mała Cukierenkagalaretkę z lodówki i układamy na środku. Galaretka jeśli podważysz ją dłonią cała odejdzie od talerza. Na to troszkę masy, cieniutki blat biszkoptu, resztę masy na wierzch i dookoła ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki musi się schłodzić a w tym czasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao ( ja ostatnio używam karobu jest smaczniejszy(...)zwięzła. Pięknie się kroi i wygląda, jak z najlepszej cukierni. Polewę wystudź, ja zazwyczaj wystawiam na balkon na 10 -15 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy w lodówki, polewamy polewą, dzieki temu, że ciasto będzie bardzo zimne, polewa będzie szybko się ścinać, a my uzyskamy piękną grubą warstwę czekoladowej polewy na cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto
SMYKWKUCHNIkruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe piekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę pod wiele mówiącym tytułem: Wypieki z rabarbarem . Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO: 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być(...)pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto
Grunt to przepis!pszennej (szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonej żurawiny woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka(...)smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu oscypka kroimy w plastry, nakładamy
Zasmakuj Kuchnibezów lub spodu do Pavlovej. Margarynę rozpuść. Do dużej miski przelej rozpuszczony tłuszcz. Dodaj do niego żółtka oraz pozostałe składniki ciasta kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg – sernik po upieczeniu będzie ładnie wyglądał. Kolejnym etapem(...)białka. Gotową masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasta kruchego. Na wierzchu sernika ułóż połówki truskawek. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu nie będzie obklejony ciastem. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby ostygł
blog.moje-pasje.inforobimy makowiec :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.: Ciasto: 15 dkg masła , 8 łyżek cukru pudru , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli . Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa(...)zmielić maszynką do mielenia (z najmniejszym oczkiem) dwa razy. Potem zalać go gorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem porzeczkowym
Codzienna kuchnia niecodziennapewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam! Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem(...)masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem. Masło
Food SquareKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzematematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)wtedy, na co ja ciszej mu odszepnęłam: – To tak, jak ja ciebie… I tylko nasz uścisk dłoni, mojej małej w jego dużej dał wyraz temu, co moje małe, szybko bijące serce czuło do jego, pracującego z każdym dniem coraz wolniej… Dbał, aby niczego mi nie brakowało. Martwił się i marszczył z niepokoju czoło, gdy chorowałam. Cieszył się, gdy już
Raj dla PodniebieniaWiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu, przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj
La grande e la piccola cuoca