Dawno nie było ciasta, a miałam w domu akurat trochę zerwanych malin i tak na szybko powstało ciasto..skorzystałam z przepisu Danusi .Na początku przeczytałam opis i aby ciasto wyszło trzeba trzymać się kilku zasad, takich jak np.nie zamieniania składników, temperatury składników itd..A ja w sumie nie trzymałam się tych zasad, bo nie planowałam wcześniej i np.jajka , jogurt(...)wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać, następnie przesypać do płynnej masy i wymieszać dłonią [ ja mieszałam łyżką]. Przelać do formy- ciasto jest gęstawe.Maliny ułożyć na cieście, wcisnąć lekko [ zapomniałam] i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z włączoną górą i dołem, bez termoobiegu ok. 45 minut
Moje domowe kucharzenieCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami
mojewypiekiinietylkozaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek(...)wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia
Kubki smakuktóra tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej(...)Efekt mnie nie rozczarował - ciasto jest mięciutkie i puszyste, z delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaściwości nieprzywierające, a mycie garnczka to prawdziwa przyjemność - wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się(...)przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku
Plate of JoyChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujeDziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no
Domowe ciastałyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie je rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy(...)spód i brzegi formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Ciasto przykrywamy folią aluminiową na której kładziemy obciążenie w postaci fasoli, ryżu, kaszy lub soczewicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy aż ciasto lekko się przyrumieni (około 15 minut). Wyjmujemy
Smakowity Blog KulinarnyWilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko
RelaxtimeSernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada
Kuchnia PaulettesJeśli szukacie przepisu na proste kruche ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbujcie ten przepis! To ciasto każdemu się udaje (nawet początkującym) i każdemu smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne Przebojeniczego Jej nigdy nie zabrakło. Zawsze mówił Jej coś miłego, każdego dnia Ona dla Niego ładnie wyglądała. Kiedy się na Niego złościła, było Mu z tym źle i szybko próbował zakopać „wojenny topór”. Często pierwszy wyciągał dłoń na zgodę. Gdy chorowała, robił wszystko, aby jak najszybciej wróciła do zdrowia. Po operacjach, jakie przeszła, siedział przy szpitalnym łóżku(...)Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone
Raj dla PodniebieniaNominację do Liebster Blog Award otrzymałam od Angeliki prowadzącej blog Radość z pieczenia . Serdecznie dziękuję za tak miłe i niespodziewane wyróżnienie
Kuchcik gotujeBabkę tą robiłam po raz pierwszy już lata temu. Tak to czasem jest, że jak coś robi się raz na ruski rok, to o pewnych rzeczach
Smaki Na Talerzukiedy Emma zaczęła szko ł ę , codziennie mam dylemat, co przygotować jej na przekąskę, żeby jej brzuszek zapełnił si ę i bez burczenia dotrwał do południa do obiadu. Wytyczne ze szkoły otrzymałam dwie , przekąska musi być lekka i zdrowa. W pudełeczku na drugie śniadanie Emma zawsze znajdzie owoce oraz krakersy, owsiane ciasteczka lub zbożowe(...)olio. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Coprite l'impasto con una pellicola e lasciatelo riposare per circa 30 minuti. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów, np. kwadraty, prostokąty lub romby. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
La grande e la piccola cuoca