Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go
Kuchnia PROzdrowotnazaczyn zapracuje. Następnie dodać jajka, pure z banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie. Nadzienie Jabłka(...)odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam
Moje domowe kucharzenieCiastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka, może sześcioletnia, która na zadane pytanie, czy mówię po niemiecku, otrzymała odpowiedź w postaci ostrożnego Nein , a i tak mówiła do nas bez przerwy przez całe pięć minut obracania się karuzeli. Ja natomiast wywołałam salwy śmiechu swoim ogromnym entuzjazmem dla kolejki, na której można było majtać nogami w wodzie. Przyznam się(...)upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera przy użyciu haka do wyrabiania ciast drożdżowych. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może kleić się ani do miski(...)Ciasto pięknie wyrosło. Podwoiło a może nawet potroiło swoją objętość. Piekarnik włączyłam na 220 °C (termoobieg). Pizza musi piec się krótko w wysokiej temperaturze. Ciasto Przełożyłam na deskę, podsypałam mąką i lekko zagniotłam odpowietrzając. Podzieliłam na 4 równe części. * Z tej ilości ciasta można zrobić 4 pizze z cienkimi spodami. Można zrobić dwie a resztę ciasta włożyć
Kuchnia u Krysipszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką w misce, aby powstało jednolite ciasto. Ser w kostce najpierw rozgnieć widelcem ze śmietaną. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło(...)dodaj jeszcze mąki, ale staraj się w miarę możliwości jak najmniej jej dosypywać, gdyż utwardza ona ciasto. Teraz odrywaj kawałek ciasta i obtaczaj go lekko w mące, a następnie formuj kulki ciut większe niż orzech włoski. Smaż pączusie w temperaturze 175 stopni C* na złoty kolor, obracając je na drugą stronę widelcem w połowie smażenia. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo smaczna przekąska, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie
MarcinChefBiała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto(...)rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami
Kulinarne przygody GatityPrzepis znalazłam już 5 lat temu na tym blogu . Rolada wychodzi ekstra, szybko się ją robi i jest przepyszna. Dziś wszystko pomieszałam :) zdarzają się niestety takie dni i olej wylądował w biszkopcie a nie na papierze do pieczenia ale jak widać nie można się załamywać i trzeba czekać na efekt i smak końcowy. połowy rolady już nie ma. Składniki(...)mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy
Piekielna Kuchnia Patigładkie i jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Do jednej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy do dokładnego połączenia w jednolitą masę i również wkładamy owinięte folią do lodówki. W tym czasie wykładamy formę (25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy(...)wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę. Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy
Kolorowy Przepisowniksię, że ilości produktów są takie "nieokrągłe":) Jeżeli chcecie przygotować ciasto w robocie kuchennym, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu . Ja bardzo lubię zagniatać kruche ciasto ręcznie - po co myć potem robota, jak wystarczą miska i nasze dłonie:) Tak więc w przepisie znajdziecie mój sposób na zrobienie ciasta. Dobrze, żeby kruche ciasto przed rozwałkowywaniem postało 5 minut w temperaturze pokojowej . Zrobi się(...)ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek . W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką , który okazał się udany - ciasto ładnie się zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem
Chilli Czosnek i OliwaDobra kawa i… coś słodkiego. To początek nie jednego dnia, to obowiązkowy element każdego spotkania z przyjaciółmi. Dlatego dziś przychodzę do Was z tym wpisem
Słodkie okruszkiinnymi z szałwią, melisą cytrynową, miętą czekoladową, estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci. W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę(...)masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia lub suchą fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają
Book of spells