Pyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta
Mała Cukierenkai sody, więc wyjdzie zawsze i każdemu. Z pączkami bywa różnie, bo niektórzy boją się ciasta drożdżowego i sami pączków nie smażą. Kiedy Ania piła herbatę, ja szybko zagniotłam ciasto, wykroiłam oponki i usmażyłam. Oponek wyszło tak dużo, że postanowiłam przypomnieć Wam przepis w nowej odsłonie, czyli z nowymi zdjęciami. Częstujcie się! ps Z podanych proporcji wychodzi ich naprawdę(...)nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i...smacznego! Wskazówka Jeśli chcesz uzyskać grubsze oponki, wtedy rozwałkuj ciasto grubiej, a otwór wycinaj jak najmniejszym kieliszkiem. Jeśli natomiast zależy Ci na cieńszych oponkach, wtedy postępuj odwrotnie: ciasto powinno być cieńsze (ale bez przesady...), a otwór w oponce większy
Codzienna kuchnia niecodziennachęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię. Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca. Ciasto: 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak 2 jajka(...)śliwkowych i 250 ml mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180° C stopni i od razu zmniejszamy ją do 160° C . Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Z 750 ml mleka odlewamy ok 3/4 szklanki
Malinowe Pocałunkisię dzisiaj z Wami podzielić. Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka masła klarowanego - 1l wody - 0,5l mleka - 1 szklanka śmietanki(...)jeszcze ciepłymi ciasteczkami z francuskiego ciasta. Idealnie pasują wypieczone w kształcie malutkich grzybków :) Zupka jest niezwykle aksamitna, intensywna i wspaniale rozgrzewająca. Kusi mnie, by następnym razem spróbować zapiec ją pod czapeczką z francuskiego ciasta. Czy to będzie udany pomysł? Zobaczymy! Biorąc pod uwagę prostotę wykonania tej zupki, myślę, że każdy bez strachu może ją wypróbować. SMACZNEGO!!! #kremzpieczarek #zupakrempieczrkowa #krempieczarkowy
I tu będę miała takie teroku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie(...)Zagnieść ciasto. Wlać masło, dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne
Moja DelicjaGruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne
Moja Delicjaczołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa, 100 gram, - ciepła woda, 150 ml - masło, 2 łyżki, - cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie(...)łyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy
Wypisz WymalujDzisiaj Blogmas pod znakiem orzechów! Zapraszam na ciastka owsiane z mascarpone – miękkie i aromatyczne, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Kolejny
FitkotZapiszcie sobie ten przepis i skorzystajcie z niego, gdy tylko zostanie Wam trochę masy krówkowej z innego wypieku. Albo lepiej nie… kupcie masę i zróbcie
Smaki Na TalerzuStyczeń to pierwszy miesiąc realizacji noworocznych postanowień, wśród których z pewnością znaczną część stanowią te, związane ze zdrowym stylem życia. Wraz z początkiem roku, wiele osób
codojedzeniaminut. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut. Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem. Smacznego Patelnia tytanowa Woll sprawdziła się świetnie przy przygotowywaniu moich dań, także bez użycia tłuszczu. Może skusi Cię odpinana rączka, dzięki czemu na patelni możesz wstępnie(...)większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj
Zasmakuj KuchniCiasteczka imbirowe Dziś miałam ochotę na coś słodkiego, a że przypomniał mi się przepis na ciasteczka imbirowe, który spisałam kiedyś od koleżanki Ani przystąpiłam do
Gotuj Się Kto Możejaka nie zabije drożdży, ale pozwoli im szybko wystartować. Miksujemy wszystko razem do połączenia, na małej prędkości robota, lub mieszamy łyżką w misce. Zostawiamy ten miks na 10 minut, do czasu aż drożdże mocno ruszą. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, na niskiej prędkości wyrabiamy mocne, elastyczne ciasto przez 8-10 minut. Ciasto jest tłuste i miękkie, powinno(...)będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się naprawdę łatwo – porcję ciasta formujemy w wałek – rozciągamy go w czasie rolowania dłońmi w kierunku od środka na zewnątrz
Karo in the KitchenKolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a'la Snickers wykonana ze spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej. "Pyszne.."- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić ;) Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód z sucharów: 350 g sucharów 150 ml mleka(...)mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli. Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Orzeszki w karmelu: Wodę wraz z cukrem
Nastoletnie Wypiekanie