szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:395/536)

Bajecznie proste ciasto z figami 173

razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy. A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem(...)wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nieklasyczna carbonara z cukinią 168

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą 191

W lutym ukazał się dziewiąty już numer magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru , w którym tym razem znalazły się przepisy w 100% wegańskie i bez cukru. Dziewczyny

Fitkot
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 114

  Pieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w

Szybko Tanio Smacznie
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2629

Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w

peanutbuttermonster
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 151

Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu.  Idealne do zabrania na

cool and minty
Bułki czosnkowo-ziołowe 196

razem zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy(...)bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło i łączymy je z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami *** *** Podrośnięte bułeczki smarujemy masłem ziołowym *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut (piekłam z termoobiegiem) *** *** Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze

Blog z Apetytem
Ciasteczka warszawskie 158

wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła(...)kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Świat Ciasta
Domowy tort Hawana babci Basi ! 265

smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach(...)wystygnięcia.   W tym czasie przygotowuję śmietanę , Składniki na masę śmietanową : 1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona) 4 łyżki cukru kryształu, 2 cukry waniliowe Delekta, 2 łyżeczki żelatyny bez przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki

Pysznosci Babci Basi
Tarta z fasolką szparagową na boczku 201

Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 250g boczku 3 średnie cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy(...)plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu.  Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy

Grunt to przepis!
Muffinki pachnące cynamonem, z marchewką i płatkami owsianymi. 147

świąteczny, ale pachną przecudnie cynamonowo. Muffinki kocham za to, że można je przygotować szybko, bez użycia miksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo, bo wyjdą twarde. Moja wersja jest bez cukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne(...)mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami

Niebieski kubek z kawa
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 231

całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka(...)się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli po włożeniu w środek ciasta wyciągniecie suchy patyczek, chlebek można wyjmować z piekarnika. Od razu po wizycie w piekarniku wyciągamy chlebek z formy i studzimy co najmniej pół godziny na kratce od piekarnika. 7 . SOLONY KARMEL

Nerds Kitchen
Ekspresowa tarta ze szparagami 132

szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół(...)ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy

bistro mama
Ciasto kruche z serem i truskawkami 66

Sezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z serem i truskawkami 145

Sezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania