wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut) po czym stwierdziłam, że sa za twarde więc zalałam je mlekiem ryżowym, ale to nadal nie było to, a jak wiecie ja niech nie wyrzucam(...)sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha
greenscarfpierwszym studenckim zjeździe. Czteroletnia wygoda nocowania w Poznaniu, przyjeżdżania dzień wcześniej i buszowania bez opamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ... zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko się dziwić skoro jeszcze(...)wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej
Kuchenne aromatykońcami , podobnie jak na zdjęciach u góry i zrobi ć ręką jak naj głębsze podłużne wgłębienia uważając by nie przerwać ciasta na pół. Złożyć ciasto wzdłuż wgłębień, odwrócić spodem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin . Nagrzać piekarnik(...)parą przez 10 minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C) uważając by chleb nie zanadto się zrumienił. Wystudzić na kratce. Smacznego. Moje uwagi: Ciasto, wbrew ostrzeżeniom, zagniatało się bez problemu, okazało się bardzo przyjemne w pracy. Robiłam z połowy
Stare GarySernik z bananami i masłem orzechowym – Nowy sernik w Małej Cukierence :). Jest ciekawy w smaku z masą bananową i masłem orzechowym, coś dla fanów tych dwóch
Mała CukierenkaMałe bułeczki orkiszowe, w sam raz na dziecięcą imprezę. Idealne zarówno dla małych jak i dużych. Pyszne, puszyste i co istotne błyskawiczne. Polecam bardzo
Smaczne ZdrowePyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią
Kuchcik gotujewzrok zielonym kolorem. Ciasto rolady zawdzięcza swój intensywny kolor dodatkowi szpinaku, który został zblendowany z resztą składników. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu bez problemu zawinęłam je w zgrabną roladkę, nic się nie kruszy i nie łamie. Ponieważ chciałam, żeby przepis był jak najprostszy, zrezygnowałam z ubijania białek na pianę, dlatego ciasto w mojej wersji jest(...)Bez mi\u0119sa","Inne","Przek\u0105ski","Przepisy","Warzywne","Wegetaria\u0144skie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["30 g m\u0105ki pszennej","50 g m\u0105ki gryczanej","Oko\u0142o 150 g \u015bwie\u017cego szpinaku","Jajko + bia\u0142ka z 3 du\u017cych jaj","Kilka listk\u00f3w \u015bwie\u017cej bazylii","2 z\u0105bki czosnku","P\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia
Healthycreations.pljest trudna ani skomplikowana. Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki(...)średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy obie masy. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt, dodając jednocześnie z mąką ziarenka maku. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki
Smaki Na TalerzuPizzerinki dla małego i dużego o TAK :) Robi się je szybko i smakują rewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam. SKŁADNIKI NA OK 12 SZTUK: Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 100 ml wody gazowanej 1.5 szklanki mąki razowej 0.5 szklanki mąki pszennej Szczypta soli Szczypta pieprzu Szczypta cukru Farsz 10 pieczarek 2 cebulę(...)łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek. Na wierzch kładę kilka słupków papryki. Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem
Gotowanie Patkipierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się(...)wszystko ze sobą. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 3h, aż ciasto stanie się twarde. Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 5-7 minut
Food SquarePamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim blogu! W związku z tak dużym zainteresowaniem, jak również moimi upodobaniami, postanowiłam stworzyć kolejną wersję takiej pizzy. Oczywiście, pizza to pizza i nic nie zastąpi jej smaku, jeśli raz na jakiś czas(...)kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza z puszki różyczki brokułu ser żółty lub mozzarella rukola
Kuchnia Elliekrokami? A może szybko przyjdzie i szybko przeminie? Oby tak było! W dodatku bez zbędnego śniegu i innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć, ciężko tak szybko przeskoczyć w tryb uczenia się po długich (4-miesięcznych) wakacjach. Ale kiedyś trzeba(...)koniec zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Smacznego
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI 1 mały kalafior 2 jajka bazylia, oregano 1 płaska łyżeczka soli pieprz ************* 100 g startego sera żółtego 100 g salami 3 pieczarki 1 mała cebula
harrisaStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z
Szybko Tanio SmacznieTak wiem gorąco i jak wcześniej wszyscy narzekali, że zimny maj, tak teraz narzekamy zgodnym chórem, że gorący czerwiec. Owszem gorący, ale taki mamy klimat. Jedyne
Cynamonowe szczęście