Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła
wesoła kuchniawięc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre” a jak tak na szybko na „odczepcie się” to słyszę same ochy i achy. Nie no, wyszły mi, co mam być skromna, idealnie chrupkie, ale nie sypkie, w sam raz do małej popołudniowej(...)ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniawyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec ciasteczka
Stare Garyłyżka śmietany kwaśnejponadto:gęsty dżem, u mnie winogronowydo dekoracji:płatki migdałówlukierinne dodatkiWykonanie:WERSJA 1Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować(...)jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi. Smacznego
kolorowotorcikowoMoi drodzy, 13 stycznia 2016 r. blog "Słodkie okruszki" obchodził swoje 1-wsze urodziny . Z tej okazji wraz z Piekarnią Galicyjską , Folwark , platformą Multikurs.pl oraz EkoMalwą
Słodkie okruszkiDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo
Mama GotujeMięknie i łagodnieje. Dzisiaj produkcja ciastek owsianych jest czystą zabawą, a dodatki do nich ogranicza tylko wyobraźnia. Muszę się przyznać, że zabrakło mi nieco cierpliwości i polukrowałem zbyt ciepłe ciasteczka, a i ze zdjęciem nie chciało mi się czekać na ostygnięcie. Takie szczegóły nie mają jednak wpływy na smak. Największą nagrodą było dla mnie pytanie syna, czy może wziąć kilka(...)rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut - aż brzegi lekko się zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać 5 minut przed zdjęciem ciastek. Można polać lukrem przygotowanym szybko z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki śmietanki
zadanie-gotowaniekroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka(...)biszkopty. Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao. Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa
Garniec Magaliemielonego1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy)4 jajka L1 budyn waniliowy+1 lyzka maki200 g cukru200-300 g czarnej jagody 2-3 lyzki Malibu-opcjonalnieWykonanie:ciasteczka pokruszyc w kielichu blendera lub przy pomocy walka w woreczku foliowym i polaczyc z maslem.Wylepic spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Uprzednio obrecz wysmarowac maslemser wymieszac mikserem razem z mlekiem kokosowym(...)uzytego mleka kokosowego ma zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika.Mleko z zawartoscia ilus E plus zageszczacze powoduje,ze sernik zamiast aksamitny,staje sie zwarty,suchy i podajrzenie szybko sie piecze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym
Przepisy AleksandrySzybkie, banalnie proste w przygotowaniu ciacha z płatków owsianych i bakalii. Bo czasem trzeba w żcyiu takiej prostoty... Wystarczy zmieszać kilka składników, uformować je w jedną całość i piec przez kilkanaście minut. Te ciacha są wprost idealne na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Wychodzą mięciutkie i nieprzesadnie słodkie (ale to zależy od ilości użytego przez(...)całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę przez kilkanaście minut w lodówce. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni C. Wyjmujemy masę z lodówki, formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie osiem ciastek średniej wielkości. Pieczemy przez ok. 15-20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego
Kuchnia Ellierazem przedstawiam Wam szybką propozycję na smaczny deser, który nie tylko jest pyszny, ale jednocześnie "cieszy oko". Jego efekt końcowy zależy od mieszanki musli, której użyjecie, więc polecam Waszą ulubioną. Ja skomponowałam swoją własną, w której znalazły się wszystkie składniki (*), które chciałam i uwielbiam. Taką możliwość znajdziecie na stronie mojemusli.pl , gdzie możecie nawet nadać nazwę dla swojej kompozycji. Przyznam(...)ułożyć na płaskich spodkach/talerzykach. Każdą połówkę wypełnić bitą śmietana i posypać musli. (*) Skład mojej mieszanki: pszenica w miodzie, orzechy laskowe całe łuskane, biała czekolada, borówka liofilizowana, jeżyna liofilizowana, ciasteczka z kremem, pistacje łuskane niesolone
Di gotujeKolejny raz coś słodkiego, kruchego tym razem również bardzo szybkiego. Nie ma co rozpisywać się na temat naszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni(...)klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce- ciepłe ciastka bardzo mocno się rozpadają, a chcemy je przecież mieć w całości
Symfonia SmakówSkładniki: 420g jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt. 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej), 500ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru
W kuchni u Moniki