Nasze babcie miały tajemnicze przyrządy, dzięki którym potrafiły wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład rozetki – delikatne i bardzo chrupiące ciasteczka, przypominające wyglądem płatki śniegu. Rozetki karnawałowe smaży się w głębokim tłuszczu, a ich receptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować(...)patelni, rozgrzewamy 3-4 cm warstwę oleju. Powinien mieć ok. 180-190ºC. Gdy będzie za zimny – ciastka będą chłonąć tłuszcz, gdy za gorący – będą się zbyt szybko rumienieć i palić. Najlepiej jest wrzucić dużą kroplę ciasta do oleju – będzie dobry, gdy ciasto zacznie skwierczeć i zarumieni się w ciągu ok. 30 sekund. Do gorącego oleju wstawiamy
Poezja smakuW miesiącach gdy temperatura nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami
Kuchnia PROzdrowotnaSoczyste kawałki kurczaka w cieście. Przepis znaleziony na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . O niebo lepsze od podawanych w popularnej sieci Fast Food. W
Maślane ciasteczkoJeśli szukacie czegoś ekspresowego na małe co nieco to polecam szybkie muffiny bananowe. Wilgotne, lekko cynamonowe, oblane pyszną, czekoladową polewą. Babeczki długo zachowają świeżość, więc można cieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków(...)stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kremówką, polewą dekorujemy wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy je obsypać siekanymi orzechami. SMACZNEGO! Do podawania tortów, ciast, ciasteczek i muffinek polecamy piękną paterę z serduszkami dostępną w sklepie Makowski Kredens . Patera wykonana jest z metalu, dzięki czemu jest trwała w użytkowaniu. Elegancki wzór z serduszkami będzie piękną ozdobą
Smak mojej kuchniciągle pozostawało poza moim zasięgiem. Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam. Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne! Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. Mój A. miał problem(...)ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
6nieboNarodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy(...)słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieczego zaczełam przygodę z moją nagrodą od MALMA ? Ano..od czegoś prostego. Od ciasteczek piaskowych. Już sama nazwa wskazuje, ze ciacho piaskowe ma mieć piaskowatą strukturkę. Ja osobiście zrobiłam je już kilka razy , za każdym razem modyfikując przepis,albo dodajac pokruszonych wafelków w czekoladzie princessa albo dosypując wiórków kokosowych. Efekt..ten sam-PYCHA ! Składników jest niewiele i właściwie..samo(...)wyciskaj na blache koła lub inne kształty. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw aż całkowicie wystygną. Posyp cukrem pudrem. Szybko, pysznie, ekspresowo...Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMakowiec świąteczny to ciasto, które musi być na świętecznym stole! Zapewnie większość z Was będzie piekła makowce na Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW ostatnich dwóch dniach patrzyłam z niedowierzaniem to co działo się za oknem przechodziło moje oczekiwania. Takiej wichury i deszczu nie widziała chyba do tej
ciastkarnia na kruchym spodziegrzechu zbierałem nieswoje jeżyny. Pamiętam, że robiło się ciemno, zbliżała się burza, deszcz zaczynał siec w twarz, a one były tak delikatne, że rozpadały się w palcach. Pamiętam tę szybką rozkminę: uciekać do domu czy zbierać dalej. Oczywiście zbierałem dalej, bo moja zachłanność na dojrzałe i darmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn(...)będzie puszysty i jednolity. Na koniec dodajecie jeżyny i znowu miksujecie, aż masa będzie miała taki sam kolor w całym swym jestestwie. Przelewacie ją na foremkę z ubitymi ciasteczkami i wstawiacie do piekarnika. Najpierw pieczecie w 180 stopniach przez piętnaście minut, potem w 160 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie wyłączacie piekarnik i zostawiacie sernik w środku do ostygnięcia
GRUBY WAŁEKpożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w lodówce i tak powstał smaczny deser znany również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła(...)Galaretki kroimy w kostkę (ja dałam dwie do środka, jedną użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUnarzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego nie znałam. Karmiłam moje dzieci tak, jak sama byłam karmiona. Wprowadzałam dość szybko "normalne" potrawy, ale robiłam to ostrożnie. Obserwowałam jak dzieci reagują na nie, pilnując jednocześnie wytycznych lekarza. Nie szarżowałam, o nie. Nie trzęsłam się jednak nad dziećmi, nie przecierałam w nieskończoność(...)obiadu, mimo, że mama przesiedziała z nim godzinę prosząc i grożąc. Kiedy jednak mama sprzątnie obiad, dziecko nagle chce coś zjeść. I niestety, w większości przypadków dostaje ciasteczko, czekoladkę, cukierek. Naje się słodyczy i kiedy przyjdzie pora kolejnego posiłku nie jest zwyczajnie głodne. Błędne koło. A wystarczyło nie pozwolić podjadać, przetrzymać do kolejnego posiłku, wtedy maluch zgłodniałby
Codzienna kuchnia niecodziennaTo wakacyjne wspomnienie związane jest z krakowską Chimerą. Wizyta w tym miejscu była spontaniczna, ale wrażenia smakowe pozostały z nami na długo. Tartę z owocami i
zadanie-gotowaniemnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio(...)mieszamy gumową łopatką. Po rozpuszczeniu wlewamy do tartaletek. Nadmiar wylizujemy z miski :) DEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć
ClauditteMissCookingokazja do przygotowywania strasznych smakołyków, nie tylko tych słodkich. Są więc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia(...)zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować... Trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrze