Pyszne ciasto jabłkowe z budyniem malinowym ugotowanym na kompocie jabłkowym i zwieńczone warstwą kokosu. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3/4
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto półkruche wymaga oprócz mąki, tłuszczu i jaj (żółtek) dodatku śmietany i środka spulchniającego. Perfekcyjna kruchość, maślany smak i ten zapach przypominający dzieciństwo. Ciastka maślane z
mojewypiekiinietylkorozpływał się w ustach, a ziemniak i sałatka dopełniały całość. Nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięsa dzieci pokusiły się o skosztowanie tego dania (zjadły, czyli było super :)) Dzieci jednakże szybko wróciły do swoich dań. Jerzol wybrał pulpety drobiowe z orzechowymi kopytkami z dodatkiem marchewki i groszku w słodkim sosie. Zajadał z wielkim zaangażowaniem, co zresztą widać. Potrawa była bardzo łagodna(...)oczekiwania na kolejne smakołyki chłopcy zapoznali się z lokalem zajmując miejsca przy oknie i urządzając wyścigi samochodowe. Podczas oczekiwania na deser dostaliśmy również miły dodatek od obsługi w postaci ciasteczek (również wypiekanych na miejscu) co niezwykle osłodziło nam czas oczekiwania :) Deser był bardzo smaczny i został pochłonięty szybciutko (i to mimo zjedzonego obiadu). Zanim się spostrzegłam już go nie było
Kolizje SmakówKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500
Czerwień i błękitzachęcam do jego przygotowania z dowolnymi owocami lata, jak i w przeróżnych kombinacjach smakowych. (na 4 szklanki deseru) Spód: 200 g ciastek owsianych z sezamem 1 łyżka rozpuszczonego masła Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż po 2-3 łyżki ciasteczkowej masy i lekko ubij łyżeczką. Mus truskawkowy(...)dokładnie wymieszaj. Następnie podziel go na 2 równe części . Do jednej dodaj skórkę z cytryny, a do drugiej mus truskawkowy. Połowę żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki
Food SquareCynamonowe ślimaczki nieodzownie kojarzą mi się z wyprawą do Stanów. Oczywiście jako miłośniczka jedzenia, a w szczególności słodyczy, byłam ciekawa różnych smaków i trochę czasu spędziłam
Smakowy RajSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć(...)stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 CPolewaW rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie
RAROSSADziś podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się.Składniki-125 g miękkiego masła-150 g cukru-1 jajko-pół łyżeczki aromatu waniliowego-175 g maki-pół łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta(...)przygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną.Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć
Z Kuchni Do Kuchnigłowie; po prostu nie mogę się od nich opędzić! Kupuję kolejne pudełeczka, zanim jeszcze wykorzystam zawartość tych czekających cierpliwie w lodówce. Sezon na figi zawsze kończy się za szybko, chcę więc nacieszyć się na zapas. Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal(...)serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo: 5 fig 2 łyżki cukru 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie i figi zmiksować w malakserze na grudkowatą, lepką masę. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzepubliczny bieg na dłuższym dystansie, żona musiała stanąć na wysokości zadania i przygotowała ciacha owsiane, energetyczne, chrupiące, po prostu najlepsze Takie pół ciacha przed biegiem, czy ciacho po biegu, szybko zregenerują siły męża. Przynajmniej mam taką nadzieję Tak więc polecam te ciastka jako przekąskę w podróży, przekąskę regeneracyjną czy miły dodatek do kawy lub po prostu mleka. Mi się marzy(...)zagnieciecie idealnie gładkiego ciasta. Ja zagniatam ciasto do połączenia składników i zostawiam je na 15 minut, żeby płatki lepiej się związały. Nie wycinam też z ciasta mniejszych ciasteczek, ja urywam kawałki wielkości moreli i rozpłaszczam je na blaszce przed pieczeniem, do ok 3-4 mm. Ciastka leciutko urosną i rozleją się ładnie w objętości. W sumie z ciastka przed pieczeniem
Mieszam w GarnkuPotrzebujecie szybkiego i pysznego ciasta na weekend? Dobrze trafiliście! To jedno z moich ulubionych ciast na takie ciepłe dni. Jest lekkie i ma w sobie moje ulubione owoce ;) Lato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g(...)biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący. Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy. I gotowe! ;) Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaszafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele(...)posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na mój
SMYKWKUCHNIMogę śmiało powiedzieć,że rabarbar rządzi w większości na blogach kulinarnych jak i na targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę
Aromatyczne PodróżeO tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą
Gorący kąsekJuż czas na faworki. Nie ma chyba osoby która ich nie lubi. No chyba,że nie przepada za słodyczami. Wbrew pozorom są bardzo łatwe w wykonaniu
potrawyregionalne