słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko cynamonowy smak grysiku oraz jogurtową świeżość pianki powstałej(...)jaką na nie nakładam, tworząc zwartą ciasteczkową warstwę) lub ułożyć pierwszy blat miodowy- na herbatniki (blat miodowy) wyłożyć delikatnie masę grysikową, na nią położyć kolejną warstwę pokruszonych lub całych ciasteczek (drugi blat), przyciskając je do masy, dzięki temu szybciej zmiękną- całość schłodzić w lodówce MASA KAJMAKOWA- śmietankę i mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować
Smakołyki BerenikiBardzo lubię smak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się
Kuchenne zapiski EdytyKombinując kolejny raz co tu nowego wymyślić, postanowiłam zrobić szarlotkę w papilotach. Akurat jak znalazł na konkurs Kasi i coś co pocieszy oko. Więc zaczynamy
Malinowe PocałunkiTarta o smaku ciastek Jeżyków. Po przeanalizowaniu wszystkich warstw, jakie znajdują się w tych popularnych ciasteczkach, przygotowałam tartę na ich bazie. Jest kruchy spód, na nim słodka masa karmelowa, dalej różnego rodzaju bakalie i w końcu czekolada. Jakby spojrzeć z przymrużeniem oka, to takie ciastko Jeżyk w rozmiarze XXL ;). Jak wczoraj zapowiadałam, masa karmelowa przygotowana jest na bazie domowego słodzonego(...)śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami
Nastoletnie WypiekanieNiespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami(...)uzyskania jednolitej konsystencji. CAŁOŚĆ: Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! UWAGA! CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM. Później dość szybko wysycha
Ostra na SłodkoSzarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła
wesoła kuchniawięc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre” a jak tak na szybko na „odczepcie się” to słyszę same ochy i achy. Nie no, wyszły mi, co mam być skromna, idealnie chrupkie, ale nie sypkie, w sam raz do małej popołudniowej(...)ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniawyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec ciasteczka
Stare Garyłyżka śmietany kwaśnejponadto:gęsty dżem, u mnie winogronowydo dekoracji:płatki migdałówlukierinne dodatkiWykonanie:WERSJA 1Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować(...)jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi. Smacznego
kolorowotorcikowoMoi drodzy, 13 stycznia 2016 r. blog "Słodkie okruszki" obchodził swoje 1-wsze urodziny . Z tej okazji wraz z Piekarnią Galicyjską , Folwark , platformą Multikurs.pl oraz EkoMalwą
Słodkie okruszkiDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo
Mama GotujeMięknie i łagodnieje. Dzisiaj produkcja ciastek owsianych jest czystą zabawą, a dodatki do nich ogranicza tylko wyobraźnia. Muszę się przyznać, że zabrakło mi nieco cierpliwości i polukrowałem zbyt ciepłe ciasteczka, a i ze zdjęciem nie chciało mi się czekać na ostygnięcie. Takie szczegóły nie mają jednak wpływy na smak. Największą nagrodą było dla mnie pytanie syna, czy może wziąć kilka(...)rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut - aż brzegi lekko się zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać 5 minut przed zdjęciem ciastek. Można polać lukrem przygotowanym szybko z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki śmietanki
zadanie-gotowaniekroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka(...)biszkopty. Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao. Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa
Garniec Magaliemielonego1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy)4 jajka L1 budyn waniliowy+1 lyzka maki200 g cukru200-300 g czarnej jagody 2-3 lyzki Malibu-opcjonalnieWykonanie:ciasteczka pokruszyc w kielichu blendera lub przy pomocy walka w woreczku foliowym i polaczyc z maslem.Wylepic spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Uprzednio obrecz wysmarowac maslemser wymieszac mikserem razem z mlekiem kokosowym(...)uzytego mleka kokosowego ma zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika.Mleko z zawartoscia ilus E plus zageszczacze powoduje,ze sernik zamiast aksamitny,staje sie zwarty,suchy i podajrzenie szybko sie piecze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!