szybkie ciasteczka - 4000 przepisów (strona:210/267)

Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 168

...no i dziś będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe babeczki z kremem 158

Przepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 360

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z kuskusem i łososiem wędzonym 357

Lunch box'y to ostatnio prawdziwy hit. Moda na zgrabne pudełeczka do zabrania ze sobą gdziekolwiek się wybieramy jest jak najbardziej uzasadniona bo to nie tylko

peanutbuttermonster
Najlepsze ciastka z dziurką 194

Święto wszystkich miłośników wypieków obchodzimy 18 maja. ” Samo pieczenie daje ogromną radość i satysfakcję, nic więc dziwnego, że psychologowie z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili bliżej przyjrzeć się

mojewypiekiinietylko
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 308

wersji i sprawdzić, która będzie dla Was wygodniejsza. Po schłodzeniu ciasta włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując swój kształt. Jakość tych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, normalnie było już ciemno, ale musiałam Wam pokazać(...)wyszło mi 50 sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko, zresztą sami zobaczycie. Surowe ciasto szczelnie owinięte folia może leżeć w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce znacznie dłużej, bo nawet 2 miesiące. Za uwagę dziękuję i życzę Miłego

Blondynka Gotuje
Pączki jogurtowe – Fritule 493

Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju

mojewypiekiinietylko
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 178

CROISSANTY Kiedy nachodzi Nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni i pieczenie ciasta, to zawsze robimy

SMYKWKUCHNI
Pączki pieczone 150

Ten przepis już zawojował internet... nie mogłam go nie wypróbować. Ich ogromną zaletą jest to, że się ich nie smaży - nie ma roznoszącego się po domu

Kulinarne Inspiracje
Sernikowe tartaletki z żurawiną 205

Przepis na sernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 233

Kokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 328

Jesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 247

cukier się karmelizuje, a to powoduje, że pączki szybko i silnie się rumienią. bardzo duży wpływ na jakość pączków ma dodatek do ciasta spirytusu lub kwasu, ponieważ składniki te szybko wpływają na ścinanie się białka mąki i jajek co zabezpiecza paczki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu  w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę(...)przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło:  Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się mniejszym krążkiem ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Bezy. 190

Od dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców

W kuchni u Moniki
Paszteciki z wieprzowiną 175

wieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki. Wybór padł na klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam(...)garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji. Ja zrobiłam z ciasta

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania