Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju
mojewypiekiinietylkoCROISSANTY Kiedy nachodzi Nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni i pieczenie ciasta, to zawsze robimy
SMYKWKUCHNITen przepis już zawojował internet... nie mogłam go nie wypróbować. Ich ogromną zaletą jest to, że się ich nie smaży - nie ma roznoszącego się po domu
Kulinarne InspiracjePrzepis na sernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukier się karmelizuje, a to powoduje, że pączki szybko i silnie się rumienią. bardzo duży wpływ na jakość pączków ma dodatek do ciasta spirytusu lub kwasu, ponieważ składniki te szybko wpływają na ścinanie się białka mąki i jajek co zabezpiecza paczki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę(...)przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło: Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się mniejszym krążkiem ciasta
Ciastka - domowe słodkościOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u Monikiwieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki. Wybór padł na klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam(...)garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji. Ja zrobiłam z ciasta
Cooking for EmilySkładniki: 30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej 5 dużych jajek 120g cukru pudru 150g cukru pełnoziarnistego i 3 łyżki wody do karmelu 1 łyżeczka
Gorący kąsekKonfitury są otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru (60-70 proc.), który nadaje im trwałość. Przeciętnie jest to 1
mojewypiekiinietylkoalbo hojniej obkładać babeczki.Przepis na babeczki wzięłam ze Złotej księgi czekolady i muszę przyznać, że nie do końca mnie zadowoliły. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny.Mimo wszystko jestem(...)przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer. I choć dziś ze dwa razy pokazało się słońce, bałam się ryzykować wyprawę dłuższą niż pod najbliższe drzewo. Niech ta duńska jesień się już skończy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (u mnie(...)RADY: Ciasto półkruche robię zawsze wcześniej i zamrażam (przygotowanie sernika idzie wtedy błyskawicznie). Jest tak dobre, że warto mieć dodatkową porcję „na wszelki wypadek” lub z przeznaczniem na ciasteczka. Tak samo robiłam i tym razem. Zagniotłam wcześniej z 1 kg mąki i podzieliłam na porcje, z tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj
mojewypiekiinietylkoWiecie, co znalazłam wczoraj w ogródku na krzaczku? Piękne, dojrzałe, czerwone...MALINY! Oczywiście z tej ekscytacji, no bo w końcu jest listopad, zimno, plus
Gotowanie to kochaniePieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się
Poezja smaku