Przepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że
Ciastkozercyzyż te mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym to nie najbardziej urocze ciasteczka pod słońcem? Niech tylko nie zwiedzie Was ich ten niepozorny rozmiar! Niby na jeden kęs, a można ich zjeść z tuzin! Takie są zdradzieckie! Do ich przygotowania zainspirował mnie jeden ze słynniejszych cukierników — Will Torrent, który w swojej książce Pâtissière at home , zdradza jak przygotować najpyszniejsze(...)garnek wstaw na mały ogień. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyjmij laskę wanilii. Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera. Kolejno wlej ją energicznym ruchem, szybko mieszając zawartość garnka. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem zdejmij z ognia, garnek przykryj folią spożywczą i odstaw
Food Squarechwili, kiedy opuszczam miasto przede mną pojawiają się malownicze doliny, mgła oplata lasy, słońce daje wyraźnie o sobie znać i jeszcze stada owiec. Nie mogłam dłużej zwlekać, z auta szybko robię zdjęcie. Na Instagramie możecie zobaczyć kilka takich ujęć z porannej wyprawy do pracy. Ogólnie cierpię kiedy muszę wstawać wcześnie rano, jednak za te widoki zniosę to dzielnie. W sumie(...)Evil Dead . Do tego cieszą mnie pomysły na słodkie Halloween! Nie mogę się nadziwić jak wiele pojawia się odważnych i często zaskakujących przepisów na najdziwniejsze wypieki, koktajle, babeczki i ciasteczka. Paluch wiedźmy to klasyka, ale nie zapomnę przepisu na babeczki ozdobione cukrowym szkłem – o zgrozo! Miałam w tym szaleństwie swój udział, kiedy przygotowałam na Halloween krwawe muffinki . Nie odpuszczę
Pink EnvelopeJagodzianki są u mnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków, jednak
Poezja smakuLekki, nie za słodki z mala ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie(...)formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami
wesoła kuchniaSzarlotka tatrzańska to imponująco wysoki jabłecznik nafaszerowany mnóstwem jabłek. Na myśl przywodzi piesze wędrówki po górskich szlakach, a także wspomnienie wizyt w Bigosówce – skromnej karczmie
Poezja smakuTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do
Poezja smakuszczęście! - siedmiodniowy tydzień pracy. Jeszcze tylko jutro, i będę miała całą sobotę dla siebie - C. w pracy od czternastej, więc może nawet, jak mi się zachce, upiekę jakieś ciasteczka? Albo sernik? Albo jeszcze co innego...? Póki co jednak bardziej żyję pracą, która dostarcza mi, nie powiem, całkiem ciekawych wrażeń. Otóż aktualnie w hotelu goszczą kolarze, którzy przyjechali do Horsens(...)jeszcze kilka innych pikantnych historyjek. Niektóre oczywiste, inne nieco bardziej zagmatwane psychologicznie, bez wyjątku prowadzące do łóżka, lub przynajmniej zdjęcia majtek w mniej sprzyjających okolicznościach. Czyta się bardzo szybko, książka naprawdę nie wymaga ogromu skupienia. Lekka lektura, która pozwoli oderwać się na chwilę od szarości za oknem (a kiedy ją czytałam, szarości było sporo). Myślę, że kilka pikantnych historyjek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMinęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u MonikiTak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiadpieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można(...)Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć i zastygnąć zanim go ukroimy, więc „nie poganiajmy go”. - Pieczenie w kąpieli wodnej jest gwarancją
mojewypiekiinietylkoFaworki na piwie Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa
Blog z ApetytemFaworki cake pops (tak je sobie nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w
Kolorowy Przepisownikfor english recipe scroll down Jako pierwsze zapytam, czy znacie te łakocie? W Polsce niestety nie są łatwo dostępne (można je kupić przez internet lub w
chili & sugarPochodzi ze Szwabii i zwie się „Träubleskucha” – ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj , a przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę! To przepis
Poezja smaku