Zauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę
Kuchenne WariacjeTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja
Poezja smakuHej wszystkim :) Jako, że jesteśmy łasuchami i lubimy słodkości w różnych postaciach postanowiliśmy podzielić się z Wami super przepisem na makową babkę, którą uwielbiamy do kawy
vegetanieTort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu –
Poezja smakuKruche i delikatne. Kusząco uzależniające – nigdy nie można poprzestać na jednym. Co ja piszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez
mojewypiekiinietylkoDzisiaj będzie o czekoladzie, o której dużo czytałam, ale jeszcze nie próbowałam. Dawno, dawno temu, w 1817 roku we Włoszech przyszedł na świat Domenico Ghirardelli
Posadzone i zjedzonecudne, pięknie wydane a przepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie(...)sposoby na produkcję lodów i piękne zdjęcia. 10. Yotam Ottolenghi, Helen Goh „Słodko” Ci, co obserwują Lady kitchen na Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się
ladykitchenJutro zaczynamy wakacje. Cel – Maroko. Pomyślałam więc, że muszę zostawić Was tu z czymś naprawdę pysznym:) A te drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną to zdecydowanie
Cooking for EmilyTarta z karmelem malinowym to moje słodkie pożegnanie sezonu malinowego. Bo kto nie lubi malin? Albo karmelu? Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki –
Poezja smakuSą to moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście
IMPRESJA SMAKUtygodniu pracujecie, proponuję zrobić ją od piątku przez cały weekend . Kilka dni wcześniej, np. od wtorku, należy ograniczyć spożycie tłuszczu, cukru i żywności mocno przetworzonej – żadnej coli, kawy, chipsów, ciasteczek, gorących kanapek. Dzień zaczynamy od szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety(...)owocowo-warzywne soki są naprawdę mocno słodkie – mija ochota na żelki czy czekoladki. Pisałam wcześniej – każda dieta jest tylko i wyłącznie dla ludzi zdrowych. Słodkie soki powodują bardzo szybkie i gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i zjawisko rauszu cukrowego, który po szybkim szczycie równie szybko opada. Możecie poczuć się senni nawet jeśli nie cierpicie na cukrzycę. Dieta
Karo in the KitchenCzęsto, gdy oglądam różne przepisy towarzyszy mi mój Synek. Czasami krzyczy mi przez ramię: „zrób to! zrób to!”. Najczęściej z miłą chęcią spełniam jego
Smaki Na TalerzuOstatnio przy każdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser
Poezja smakuMiały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa
Kto ugości moich gości?Kto lubi pączki ręka do góry! A kto UWIELBIA pulchne amerykańskie donuty, zamoczone w cukrowej polewie, udekorowane, jakby od niechcenia, ale tak idealnie, kolorową
Gotowanie to kochanie