jego pochodne. Te pączuszki to nie tylko smaczna słodycz, praktycznie bez cukru. Ale również ratunek dla pociemniałych bananów. Tak, właśnie takie proponuję zużyć, owoc się nie zmarnuje, a i ciasteczka będą bardziej słodkie niż przy tych ładniutkich żółciutkich. Co nie znaczy, że takie wprost w wystawy się nie nadają. 2 mocno dojrzałe banany jajko szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczanej szczypta(...)dają o sobie znać. :) Aha bym zapomniała. Dlaczego mąka zaraz przed smażeniem. W przepisie jest sok z cytryny, dałam po to aby nie było zbyt mdło. A on bardzo szybko wchodzi w reakcję z sodą. A nie chcemy aby nam ciasto urosło w garnku zamiast w oleju. Smacznego
Dieta moja pasjałyżeczki esencji waniliowej3 łyżki żelatyny1/3 gorącej wodyDodatkowo:200 ml śmietany kremówkiświeże listki miętySpód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić(...)galaretką turkusową, na górę zmiksowane truskawki z cukrem pudrem, do dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1
Malinowe Pocałunkiłyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło(...)chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy
Karo in the Kitchenłyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło(...)chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy
Karo in the Kitchenciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła(...)Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż mnie a nawet Asi (:O) średnio to wychodziło! :D natomiast Zuzia zrobiła to bardzo szybko i profesjonalnie. Ku całkowitej mojej konsternacji. ;) Jak pomyślę, jakie cuda ona będzie wyczyniać w kuchni w moim wieku... to mi wstyd normalnie
Kuchnia PrezydentowejTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy
Kolorowy PrzepisownikAby zrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoza lodówką np. pomidory, banany, czosnek czy inne warzywa, którym wyższa temperatura nie szkodzi. Jeśli widzę, że kupiłam jakiegoś produktu za dużo przetwarzam go lub mrożę . Ileż to ciekawych ciasteczek wymyśliłam dzięki temu, że coś zalegało w lodówce (np. śmietana) lub szafce a data ważności dobiegała końca! O recyklingowym pomysłach możecie przeczytać w zakładce Recyklingowo . Staram się gotować tyle jedzenia(...)warunki. Na uwagę zasługuje także szuflada Cool Select Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie
Nie tylko w kuchniU mnie w domu wprost uwielbia się serniki. Na weekend postanowiłam przygotować coś innego, co zaskoczyłoby pozytywnie moją rodzinę. I… udało się Polecam Wam mój
Słodkie okruszkioliwek ● sól i pieprz Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto : miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj farsz : oczyszczone pigwy obierz(...)uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Foremki Sweet do muffinek w pastelowych kolorach dla miłośników słodkości, w sklepie Dajar znajdziecie zestawy akcesoriów do pieczenia i całą gamę foremek do ciast i ciasteczek niezbędnych do przygotowania pysznych łakoci
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDo tej pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak
UgotujmyTo.plJak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2
Luźna Kuchniaciasto bez pieczenia – to połączenie bananów i toffee, stąd też nazwa tego ciasta :) Jest ono bardzo popularne na Wyspach. Idealnie przypadnie do gustu osobom uwielbiającym słodkie i szybkie w wykonananiu desery :) Podane składniki dotyczą blaszki o średnicy 20-21cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)mlecznej – wedle uznania) wcześniej schłodzonej i startej na tarce – do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć za pomocą tłuczka lub w blenderze (do konsystencji mokrego piasku), połączyć z miękkim masłem i wyrobić jednolitą masę. Blaszkę (najlepiej małą formę do tarty o średnicy 20-21cm) wyłożyć
Kulinarne Przeboje