Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne wafelki czekoladowe, nie znam osoby której by one nie smakowały. Jeśli nie robiliście jeszcze takich swojskich słodkości to zapraszam do
Sama słodycz i szczypta chiliNajlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami
Z Majeczką w kuchniWitam Kochani tego deszczowego jesiennego wieczora W sklepach zaczyna być coraz bardziej świątecznie, jakby nie patrzeć jeszcze miesiąc i święta. Uwielbiam ten czas w roku, mam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest
Poezja smakuPrzepis znalazłam u Amber [ klik ] i zauroczył mnie natomiast ja usmażyłam moje faworki w kształcie biszkopcików i wyszły przepyszne. Przepis jest ze zbiorów kuchni warszawskiej. Bardzo
Moje Małe CzarowanieOrkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów
Kuchnia PROzdrowotnateż w domu twarożku, ubiłam więc po prostu kremówkę z cukrem waniliowym, i jest to naprawdę smakowite rozwiązanie. Ogólnie jestem z siebie bardzo dumna w związku z tymi ciasteczkami. Dość czasochłonne, a więc zupełnie nie w moim stylu. Ale warto było poświęcić im popołudnie: mina C. - bezcenna. A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli(...)cukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser szybki w przygotowaniu, tani i TYLKO 2-SKŁADNIKOWY :) Niezawodny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a za oknem prawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie
Malinowo w kuchnisię przy nim rewelacyjnie i bardzo szybko się z nim uporałam :) Mina Adasia, kiedy wszedł do pokoju i zobaczył stół zastawiony tymi słodkościami była bezcenna :) I tak jak już Wam pisałam przy okazji urodzin Nadii, te ich miny, te reakcje są najcudowniejszym podziękowaniem za przygotowaną imprezę... Adaś zachwycał się detalami z gry na ciasteczkach i babeczkach, wydrukowanymi dekoracjami w stylu
Słodko-Słony Świat Ilonydobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane są nam na wyciągniecie ręki . SPOSÓB WYKONANIA :- z zebranych kwiatów chabrów(bławatków) odrywamy jego płatki (idzie to bardzo szybko :)) rozkładamy je na pergaminie
Basia w kuchnitruskawkami.Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele.Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.Składniki:Na spód:100 g herbatników100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych
kolorowotorcikoworozchmurzenie tej brzydkiej aury mam dla Was przepis na ciasteczka w tropikalnym klimacie. Połączenie ananasa i kokosa to duet, który zawsze kojarzy mi się z ciepłymi krajami i wyspą z palmami. A że akurat nie mogę się tam znaleźć (choć jakoś nie specjalnie mi żal) to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone(...)masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru 50 g kokosu dodatkowo: słoiczek dżemu ananas z marakują Stovit Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki
Ciastkozercymnie jest bomba ;). Jest to takie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody 30 g cukru wanilinowego 70 g kakao ciemne 450 g cukru 350 g margaryny(...)minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto się nie wyciąga. Po wyjęciu ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: cukier , Isaura , Izaura , jajka , kakao , margaryna , masło , mąka , ser biały półtłusty , stare ciasta
Mam apetyt na ...Pierwszy raz te śliczne, smażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest(...)maczamy go w przygotowanym cieście, ale tak, by nie zakryło górnej powierzchni foremki (jeśli tak się stanie, nie będzie możliwe zdjęcie z niej usmażonego ciastka). Foremkę zanurzoną w cieście szybko wkładamy do tłuszczu i smażymy przez ok. 30-40 sekund (do zarumienienia). Podczas smażenia będziecie mogli obserwować, jak ciasto puchnie :) Usmażone ciastko zdejmujemy z foremki pomagając sobie widelcem i kładziemy
MyCookBook.pl