sekundy. Robimy tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymujemy ciastko) rozchylamy warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószamy cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Chruściki z ciasta
mojewypiekiinietylkotymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione
bistro mamamalakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić). Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek
6nieboCzy istnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni? Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych
KukuleczkiTłusty Czwartek czyli rozpusta bo albo pączki albo chrusty, tak zawsze mawiała moja babcia. No więc zapraszam dzisiaj na faworki, leciutkie i pachnące chmielem. Szybkie w
Moje Małe CzarowanieKruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie
na moim stole...Po upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż
Ciasteczkowy Potwórłyżką. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Pozostałe ciasteczka Oreo przekroić na pół i ułożyć na masie serowej, delikatnie przyciskając je do masy. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem
CookYourselfWitam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny. Zachęcam Was do wypróbowania
Taste Of My Dayciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić na piasek, najlepiej blenderem. Wymieszać
Wypieki Ulikostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze
kolorowotorcikowodopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac.Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;)Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam w mojej kuchni. Za dwa tygodnie(...)zaczynam pakowanie. Na pichcenie i blogowanie bedzie teraz znacznie mniej czasu, a juz za chwile wiekszosc sprzetow wyladuje gdzies w kartonach. Mam tyklo nadzieje, ze w mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1
Przysmaki Karolkirobi się je bardzo łatwo i szybko, a pachną - zniewalająco! Czy można chcieć czegoś więcej...? Ten przepis znalazłam w Julebag og knas , Familie Journal nr 49/2015, i już dawno miałam chęć, żeby go wypróbować. Jakoś nie zdołałam wcześniej... I teraz bardzo tego żałuję. Brunkager z pistacjami i migdałami Składniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy
Pożeraczka, czyli raz adobrze