przy tradycyjnym serniku. Robi się je bardzo szybko i nie ma opcji, że nie wyjdą. Podałam swoje mini serniczki z sosem malinowym i aż zatęskniłam za latem. Zaraz po truskawkach, maliny są moim ulubionym owocem, które mogę jeść prosto z krzaka ;) Składniki (na 10 mini serniczków) spód 100 g kruchych ciasteczek 40 g masła masa serowa 300 g twarogu
pink envelopeserialu. Teraz czas na obiecany przepis. MAŚLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI 250g mąki 100g cukru pudru 170g masła w pokojowej temperaturze 2 łyżki płatków róży w cukrze 3 łyżeczki konfitury fiołkowej Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mąkę mieszamy z cukrem, dorzucamy masło i drobno siekamy je nożem. Następnie dodajemy konfitury i szybko wyrabiamy ciasto do otrzymania zlepionej kuli. Kulę chowamy
les mirabellesMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach
prawdziwe jedzeniedawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka. Składniki na 20 sztuk ciasteczek o średnicy ok 4 cm. 110 g masła 120 g masła orzechowego 2/3 szklanki cukru białego 1 jajko 130 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków jęczmiennych(...)pokrojonej czekolady Przygotowanie: Do większej miski odmierzamy 110 gram masła, 120 gram masła orzechowego oraz 2/3 szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy
Życie zaczyna się w kuchniPo ostatnich pysznych warsztatach z Liną i Mią z Food Pharmacy chcieliśmy się z Wami podzielić tym słodkim i szybkim w przygotowaniu przepisem. Są to kulki
Kuchenne WariacjeMłodszy syn często chodzi za mną i marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych
Życie zaczyna się w kuchniWitajcie :) Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w
Sama słodycz i szczypta chiliPtysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi
wesoła kuchniaWspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy
kgwjanczewoMalutkie, fikuśne i smaczne babeczki, doskonałe do wielkanocnego koszyczka. Doprawione imbirem i skórką pomarańczową , miło zaskoczą smakiem. Robi się je szybko i przyjemnie. Warto upiec
Takie tam pichcenieDziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i
Kuchnia z widokiem na ogródMuffinki jagodowe, a właściwie borówkowe (bo niestety brak jagód w polskim sklepie…) przygotowałam na nasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie
UgotujmyTo.plMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką
Marder&Marder Manufacturecukru siemię lniane Przygotowanie : Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50 g cukru i dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby podczas pieczenia ładnie się rozwarstwiło. Następnie wałkujemy je na grubość około(...)siemieniem Pieczemy je przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Smacznego:) Przepis zmodyfikowałam lekko wg swoich potrzeb. Tam posypane były z wierzchu orzechami, a moje ciasteczka są dla dzieci, dlatego użyłam tylko grubego cukru i siemienia lnianego. Moje ciasteczka były nieco cieńsze niż 1 cm i wyszły mi prawie 3 blachy. Piekły mi się też
Proste Potrawydolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części aby po wyjęciu z lodówki móc wałkować mniejsze kawałki, można jednak włożyć do jednej torebki) i wkładamy do lodówki na noc ( około 10-12 h). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do ciasteczek różne wzory.Przekładamy
Słodkie Przyjemności