Zapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam .Zaczynamy : Składniki:300 gr self raising maki*250 gr masła5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia250
Smaki EdytyPotrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek(...)ciasto, które chyba każdy zna i lubi. Dla kogo: dla fanów zwykłych ciast dla kochających czekoladowe klimaty dla szukających szybkich przepisów Składniki: 4 łyżki kakao 250g masła 4 łyżki mleka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Rozpuścić masło w rondelku. Dodać cukier i wymieszać - najlepiej by cukier się rozpuścił
Mania Wypiekaniabarwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna z lepszych jakie było dane mi jeść:) Inspiracją do jej wykonania było zdjęcie(...)jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła odrobina startej skórki z cytryny Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Zimnym ciastem wykładamy
My simple kitchenzrobiłam je po raz pierwszy nie wiedziałam na co się piszę... Teraz mam na nie co tygodniowe zamówienie :P Ciasto szybko się zagniata, jedyne co jest pracochłonne to zawijanie pasków na foremki do rurek ale warto poświęcić trochę czasu :) Przepis ze strony /mojewypieki.pl/.Składniki:Ciasto: 500g mąki pszennej,250g kwaśnej śmietany,250g masła,cukier do obtoczenia.Nadzienie:600ml śmietanki,cukier(...)puder do smaku. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę oraz masło (w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy. Rozpłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Następnie partiami (ja dzielę ciasto na 3 części ) i rozwałkowujemy ( grubość ok.1 mm). dzielimy na równe paski o szerokości ok. 1,5 cm. Foremki do rurek natłuszczamy
Pudełko rozmaitościkolejne jakoś ładnie poszły :) Przepis na ciasto (kruche rurki) 1/2 kg mąki pszennej 25 dag masła 25 dag kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo
W kuchennej krainieuwielbiam domowe, dietetyczne ciasta do południowej czarnej kawy... Ja wykorzystałam domowy mus jabłkowy, bez dodatku cukru, dodałam też kilka malin. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Idealne, szybkie ciasto na Dzień Matki ;-) Składniki: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 150-170g ksylitolu (lub cukru) - 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) Dodatkowo: - ok. 600-700g musu
Smaczne Zdrowebraku czasu postawiłam na szybki sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników. Delikatna masa serowo śmietankowa, herbatniki na spodzie i d tego wszystkiego chrupiący granat w galaretce. Idealne, szybkie ciasto. Składniki: 1 kg sera białego (ja użyłam gotowego w wiaderku) 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta) opakowanie herbatników 2 galaretki
Cynamonowe szczęścieBardzo lubimy ciasta proste, no i oczywiście z jabłkami. Super szybkie ciasto z mnóstwem cynamonu, idealne do kawy. Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonego cynamonu 1 garść rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka oczyszczonej sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanych migdałów Przygotowanie Żółtka jajek
R'n'G KitchenCo do tego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył
Smaki Na TalerzuMakowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch
Kuchnia MagdaLenyAleż ja się na to ciasto napaliłam … Uwielbiam cynamon. Przyprawa ta nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią i zawsze mi towarzyszy o tej porze roku
Smaki Na Talerzuwyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami
Trzeci talerzcukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego) - kilka kropel olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto
Wypieki Reneoctu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie: Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy
Mania WypiekaniaPyszne ciasto z dużymi kawałkami jabłek. Duży plus że szybko się robi i zawsze wychodzi, a minus że znika za szybko. Ciasto jest na prawdę pyszne, mi osobiście smakuje najlepiej na ciepło. Ala dziękuję za przepis :) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru
magiczna kuchnia Kasi