Taka gęsta, ziarnista maź Ciasto mieszamy łyżką jeszcze ze dwie minuty, po czym oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Uwaga, ciasto szybko i obficie rośnie! Kiedy ciasto urośnie przelewamy je do blaszki wyłożonej pergaminem, a na wierzch posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami, ja posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury
Proste Potrawypuszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta. Zebra to bardzo efektowne i stosunkowo nieskomplikowane ciasto, szybkie w przygotowaniu, którego warstwy ciasta układają się w nieregularne pasy imitując tytułową zebrę. Ciasto najlepiej przygotować w większej tortownicy lub w formie na babkę z kominem. składniki
Smakowite DaniaCiasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty. Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej
cukrem pudrem posypaneCiasto ucierane z czerwonymi porzeczkami. Szybkie ciasto z porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne! Ciasto z porzeczkami Składniki: podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm 125 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 1 łyżka greckiego jogurtu
codojedzeniawilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku. Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam lekkimi sezonowymi owocami. Przepis na ciasto pochodzi z KUCHNI 03/2016. Szybkie ciasto czekoladowe podwójnie ciasto: 3 jajka 20 łyżek cukru 80 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej 200 ml oleju 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióryinnego narzędzia siekam szybko do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie wbijam jajka, solę, lekko łączę raczej narzędziem nie ręką, chodzi o utrzymanie w miarę niskiej temperatury. Bezpośrednio na ciasto ścieram szybko lód. Używając lodu uzyskuje się odpowiednią temperaturę ciasta. Na koniec szybko zagniatam do uzyskania spójnego ciasta, które da się uformować w kulę. Zawijam ją szczelnie w folię i odkładam
I tu będę miała takie tesera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka
Mieszam w Garnkusera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka
Mieszam w Garnkuśliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż
SMYKWKUCHNIupał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia :-) Kruchy mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity, klasyczny krem waniliowy P â tissi è re i całe mnóstwo letnich owoców. Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto
maniapieczeniaziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej dodajemy żółtka
kgwjanczewopierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje że nie zbyt nachalne) planuje luźny wpis związany bardziej
Lubczyk i Waniliapieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka bazylii. Sposób wykonania ciasta : Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawnieśredni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. 4. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 5. Gotowe
Mała Cukierenka3x15cm, środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek. 3. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 4. Gotowe
Mała Cukierenkakabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wytrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie). Po tym czasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremke wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeBułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam(...)TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Puszyste bułeczki jogurtowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie. SKŁADNIKI 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. U mnie ciasto znikało zanim jeszcze przesygło :D. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasię nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste i szybkie ciasto, w sam raz dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. :) Składniki: KRUCHE CIASTO: (2 porcje. Połowę użyłam do galette, a drugą w woreczek i do zamrażalnika(...)dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło (ew. margarynę) i siekamy nożem na jak najdrobniej. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Wszystko razem szybko (ale i dokładnie) zagniatamy pilnując żeby nie zostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną zamrażamy w woreczku, a drugą chowamy do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 450 g. sera
JedzeniomaniaCiasto gazetkowe. I muszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :) Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1 szklanka
W Moim Magicznym DomuDzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania, bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia dajcie. Wy, ciasto rozwałkujcie, piekarnik pilnujcie, a dzieci niech wzorki wycinają i swój wkład w pieczeniu ciasteczek mają. Więcej nie będę tu pisała, czasu Wam zabierała, tylko za ciasteczka się zabierajcie(...)drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy żółtka, całe jajo, (jajko z żółtkami można wcześniej wymieszać) cukier puder i całość zagniatamy, szybko i energicznie. Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Ciasto rolujemy, dzielimy na 4 części, każdą zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do schłodzenia. Rada : jeśli od razu będziecie piec ciasteczka, można ciasto
Moniki Smakołykifinalnego. Czasami w rzeczywistości powstają z takich przemyśleń naprawdę smaczne wypieki. Bywa też, że na wyobrażeniach się kończy - często zacierają się, przechodząc w słodkie sny... Tym razem jednak upiekłam ciasto szybkie i proste, które na blogu pojawiło się już w różnych wersjach. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym - jest tak cudownie uniwersalne, a jednocześnie pyszne, że nigdy mi się chyba(...)wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmęczenia fizycznego dawno tak nie odpoczęłam psychicznie. Natura i Ja - uwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej(...)masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć
Niezły MłynekWeekend zaczynamy na słodko, a tarta w tym przypadku będzie szybkim i pysznym deserem. Wykorzystacie mój przepis? Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto w domu. Składniki : Spód tarty : * 200g mąki pszennej * 50g cukru * 2 żółtka * pół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy(...)waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy
Magiczne Życie Martyposypania) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę,z solą i proszkiem, dodajemy wodę oraz oliwę. Łączymy składniki przy pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie
Kopystką po garach