Składniki na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 – 2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć(...)piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
moj przepis naubijać już na trochę mniejszych obrotach. Na koniec dodać 3/4 z otartej skórki pomarańczowej. Całość wymieszać i odłożyć mikser. Na koniec wlać 90 ml soku z pomarańczy i wymieszać ciasto - szybko ale w miarę delikatnie i dokładnie. Wylać na tortownicę - ok 20 cm średnicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut (grzanie góra-dół(...)puder. Podgrzać całość do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić i polać zimne ciasto. Po wierzchu można ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuczęsto, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem. Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt , który zawijam
MamaOskarkawłaśnie one najczęściej gościły w moim piekarniku. Mogę śmiało powiedzieć, że to od nich zaczęła się moja miłość do zamykania ciast w tych malutkich papierowych foremkach. Nieskomplikowane, szybkie ciasto, odpowiednio puszyste, ale też przyjemnie wilgotne dzięki dodatkowi startej marchewki, napakowane posiekaną czekoladą i dużą ilością rodzynek, a wszystko wzbogacone aromatem cynamonu. Krem wykonałam z serka kanapkowego, który trochę dosłodziłam
Upiecz sobie babeczkęChyba pierwszy raz w życiu zrobiłam ciasto na tzw. oko. Potrzebowałam upiec na szybko ciasto, a w szafkach i lodówce miałam konkretne składniki. Postanowiłam zaryzykować i zrobić ciasto z tego co mam pod ręką. Efekt? Jak dla mnie rewelacja. Oczywiście jak przystało na ciasto bezglutenowe, jest dość kruche – w środku mięciutkie, a z zewnątrz Continue Reading Artykuł Ekspresowe
Głodni Wrażeń - fit przepisyLubię ciasta, lubię słodkości. Nie zawsze mam mnóstwo czasu na pichcenie w kuchni. Wtedy biorę się za wykonywanie ciast szybkich, tanich i smacznych. Do takich należy ciasto z majonezem. Czy już mieliście okazję je wypróbować? Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej 1 szklanka cukru olejek śmietankowy, bądź waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
My World by Dagmara Rekkoziego w roladzie, pokruszonego * 40 g sera żółtego cheddar * 5 jajek * 150 ml śmietanki 36% * 1 łyżeczka tymianku suszonego * pieprz * 1 łyżka miodu * 1 łyżka oleju/oliwy Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy starając się jak najmniej ocieplić ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 min. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami
Mohiellacytryny. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodać do ubitej kremówki i szybo ubić oraz wylać na wierzch ciasta, szybko i sprawnie rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ciasto posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi
Jadło i czytadłoJabłecznik z połówek to ostatnio bardzo popularne ciasto. Mimo tego, że jest tanie i szybkie do zrobienia, to smakuje świetnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, żadnego ścierania czy przesmażania jabłek. Dużą blaszkę zrobimy już za kilka złotych więc polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu. *foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego(...)pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami. Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne. Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało. Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę. Składniki
O kuchni z uczuciemmleka roślinnego łyżka mąki ziemniaczanej 50 g serka wegańskiego lub tofu naturalnego opcjonalnie łyżka syropu z agawy lub innego słodkiego syropu Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto szybko posiekać dużym nożem po czym zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie zblendować wszystkie składniki kremu na gładką masę
greenscarfpewno będą inne pomysły. W tym poście dwa placki z rabarbarem i doskonałe racuchy. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM RACUCHY Z RABARBAREM SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyBiszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około
In my kitchensamą myśl o upieczeniu czterech warstw ciasta zapał zgaśnie, to musicie mi wierzyć na słowo, że te cztery warstwy ciasta mimo, iż oddzielnie pieczone powstają dość szybko. Ciasto kruche, orzechowe i kokosowe. Mieszanka smaków a wszystko przełożone pysznym, lekkim kremem maślano – budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie
Made By Mom And Son