białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez
Di gotujenadzienie: 4 łyżki mleka 80 g masła 100 g chałwy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu pomarańczowego Stovit do dekoracji: rodzynki pianki marschmallow zielony pisak lukrowy Składniki ciasta szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć kształt kwiatka (ja wycięłam wkładką do tortownicy o tym kształcie). Z pozostałego ciasta zrobić dwa wałeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki, więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy
kulinarne odsłony patiZnane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych
Kuchnia MagdaLenysobotę zawsze jest mnóstwo rzeczy do zrobienia, ale ciasto po obiedzie też by się przydało, więc dziś przepis na szybkie ciasto z cukinią, wystarczy wymieszać i upiec. Jest to ciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni. Składniki: 250-300 g cukinii 300 g mąki orkiszowej może być też pszenna 200 ml oleju roślinnego 2 banany 100 g orzechów włoskich
greenscarfcebulą. – Doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ciasto – Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, śmietanę, proszek dopieczenia. – Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. – Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy o szerokości około 10 cm. – Na długim brzegu każdego pasa
To co kochampokrojone na małe kawałki masło. Ciasto wyrabiać rękoma do całkowitego połączenia się składników. Należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, dlatego trzeba robić to sprawnie i szybko. Ciasto uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie zaczynamy robić farsz. Posiekaną drobno cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą
Cook&Loveciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść połączyć ze sobą (za pomocą noża) . Na sam koniec dodawać po 1 żółtku. Ciasto szybko ugnieść. Podzielić na 2 części (w proporcji 60:40). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczków i schować do zamrażalnika. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Gdy ciasto zamarznie to większą czę
Ugotowaćwody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił go w wersji podstawowej jakiś
Anioszek w kuchniciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam gości za 8 godzin. Podałam na porcelanie Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKeks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę
Pełny talerzpieczenia- 200g zimnego masła- 100g erytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy
Smaczne Zdroweprostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało. Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe. Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 op. budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej
Smaki Na TalerzuSzybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto ze śliwkami stanie się ulubionym ciastem całej twojej rodziny. Idealne ciasto jak dla mnie, słodkie a zarazem kwaskowate, to ten wspaniały smak śliwek. Składniki: 20 szt. śliwki w ęgierki 4 szt. jajka 3 szklanki mąka pszenna tortowa 1 szklanka cukier 2 łyżeczki proszek do pieczenia pół szklanki wody cukier waniliowy cynamon połowa szklanki oleju
Smaczne PotrawySmaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. Kruche ciasto z owocami i pianką budyniowąPRZEPIS/tortownica: śr. 23 cm/Temperatura pieczenia: 190ºCCzas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.com