Makowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch
Kuchnia MagdaLenyAleż ja się na to ciasto napaliłam … Uwielbiam cynamon. Przyprawa ta nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią i zawsze mi towarzyszy o tej porze roku
Smaki Na Talerzuwyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami
Trzeci talerzcukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego) - kilka kropel olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto
Wypieki Reneoctu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie: Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy
Mania WypiekaniaPyszne ciasto z dużymi kawałkami jabłek. Duży plus że szybko się robi i zawsze wychodzi, a minus że znika za szybko. Ciasto jest na prawdę pyszne, mi osobiście smakuje najlepiej na ciepło. Ala dziękuję za przepis :) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru
magiczna kuchnia KasiPrzepis na te ciasteczka wzięłam z numeru 11/2011 gazetki „Ciasta za grosik”..i mają one jedną wadę, szybko znikają, są tak kruche i aromatyczne, że na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-) Z podanego przepisu wychodzą(...)duże blachy ciasteczek. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka ¼ szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę aby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować
Na słodko lub wytrawniezdziwieniu ciasto wcale nie wymaga aż tyle poświęcenia i zachodu jak myślałam. Wręcz przeciwnie jest przy nim mniej pracy aniżeli przy ciastach z pozoru wyglądających na łatwe, proste i szybkie Ciasto wygląda i prezentuję się wspaniałe. Bardzo ładnie się kroi, jest podzielne, na dużą formę. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane
Made By Mom And SonSzybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z marketu, tym razem z rabarbarem i kremowym serkiem. Ciasto francuskie jakie możemy kupić w każdym większym sklepie spożywczym jest świetną bazą na szybkie smakołyki. W związku z sezonem na rabarbar proponuję Wam takie ciasteczka, czyż nie wyglądają smakowicie? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu
Rusty Forkżółtka Polewa czekoladowa: - 40g cukru pudru - 25g kakao - 50g masła - 2 duże łyżki mleka (w razie zbyt gęstej konsystencji dodać więcej mleka) Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w woreczek i dajemy do lodówki na poł godziny. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, najlepiej między folią(...)widać na poniższym zdjęciu. Wykładamy ciasto do foremki i wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Budyń mieszamy ze śmietankami, doprowadzamy do zagotowania szybko mieszając, odstawiamy do ostygnięcia mieszając co jakiś czas. Do chłodnego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem żeby lepiej wymieszać na gładką masę. Wykładamy ją na chłodne ciasto, układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy
Wypieki Renezaczyna się w piątek o 14-tej... według mnie sprawa mocno umowna... jakby nie patrzeć o tej porze jest on już na pewno więc mam tu dla Was bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego
Czary - gary w kuchniBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut
Swojskie jedzonkoTarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka(...)żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Brzegi powinny
Codzienna kuchnia niecodziennamożemy odszukać w internecie pod dwoma nazwami. Jako Pani Walewska lub Pychotka. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, nie wymaga zbyt wiele pracy. Tym ciastem pragnę Was ugościć z okazji mojej trzeciej rocznicy bloga. Czas ten bardzo szybko minął. Wydaje mi się, że dopiero niedawno zaczynałam. Do tego czasu pojawiło się na blogu 908 przepisów. Ponad 4 mln Waszych wejść(...)masła 4 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka oraz dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto. Kiedy będzie już gładkie i jednolite podzielić go na dwie równe części. Zwinąć w woreczki foliowe i schłodzić w lodówce. Beza 6 białek 180 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej
O kuchni z uczuciemłyżce olej. Masę miodową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto z miodem dość szybko się przyrumienia, jeśli więc ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć je papierem do pieczenia. Czas pieczenia zależy od formy i indywidualnych właściwości piekarnika. W swoim piekarniku zazwyczaj(...)garnka i dodać sok z cytryny, cukier (ilość dostosować do stopnia słodkości gruszek) i masło, gotować do czasu, aż zaczną się karmelizować i będzie mało płynu. Jeśli ciasto będzie szybko zjedzone i nie będzie transportowane taką masę z gruszek można już wyłożyć na wierzch ciasta i schłodzić. Jeśli jednak ciasto ma być na dłużej to najlepiej dodać do nich galaretki
Kuchcik gotuje