prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni
Mała Cukierenkaprośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni
Mała CukierenkaSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu
Mała Cukierenkajedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę warto. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikdomu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż. Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne kruche ciasteczka. Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt. Składniki (na jedną blachę ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła
CookYourselfkasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała dla Was przepis standardowo na ciasto. A będzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko
Zdrowie i pysznie na talerzuzacznie być płynny dodajemy 1 1/2 łyżki karobu, mieszamy. W dużej misce mieszamy wstępnie łyżką mąkę z masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki
Słodkie okruszkitowarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca . Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości do podania gościom do kawy czy herbaty. Chociaż w towarzystwie wina też smakowały świetnie… Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan
Modern Cave GirlBardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była
Kuchcik gotujepokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki
Cukiernia PychotkiOstatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna
kulinarne odsłony patipierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku. Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko. Piernikowe biszkopty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmak ciemnej czekolady" Delecta Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty tłuszcz do posmarowania blachy Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz
Gotuj Sam!Jeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką(...)masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku
Zainspirowana w kuchni