już czuć zapach choinki chociaż u nas jeszcze ta chwila przed nami. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować słodkość z piernika. Do przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce(...)firmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiorzechowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników Jak zrobić piernikowe kulki mocy: Zaczynamy od przygotowania składników by były pod ręką bo masę robi się bardzo szybko. Najpierw w rondelku podgrzewamy mleko, masło orzechowe, przyprawę do piernika, cukier i kakao aż składniki połączą się (cały czas mieszamy bo masa lubi się przypalać). Wyłączamy grzanie. Następnie wsypujemy płatki owsiane, mieszamy. Potem zostawiamy
Dorota Smakujebardzo lubię w formie ciastek, a serniki kocham w każdej postaci. Połączyłam te dwa smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki
greenscarfUwielbiam aromat i smak ciast z przyprawami korzennymi. Dziś zapraszam Was na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami. Taka szybsza wersja a la piernika. Ciasto jest pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień(...)naturalnego kakao (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka sody 3 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i łyżkę naturalnego kakao. Wszystko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (do piernika) i sodę. Znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej
Słodkie okruszkiPyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi. Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki
Mój pomysł naakurat miałam ochotę na coś słodkiego do kawy znalazłam na blogu KWESTIA SMAKU fajny przepis na piernik. M iałam wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do pracy. Piernik jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko i prosto. Polecam wyszedł miękki aromatyczny, po prostu pyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 12/25 CM 12,5 dag masła(...)margaryny niepełna szklanka cukru po 2 łyżki miodu i powideł śliwkowych 2 łyżki kawy zbożowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy na 170- 175 st. C i ustawiamy na grzanie góra dół. Do dużego garnka przekładamy masło, cukier, miód
Pani na deserszukać innego przepisu last minute w sieci. Ze wszystkich znalezionych najbardziej odpowiadał mi przepis, który podaję niżej (znaleziony tu ). Robi si ę go dość szybko, a więc jest odpowiedni na ostatnią chwilę. Piernik wyszedł idealnie miękki i aromatyczny. W tym roku też go zrobiłam, ch ocia ż ju ż ciut wcześniej. Polecam. PIERNIK z POWIDŁAMI Składniki: (forma
Bon appetit mon amieDziś mam dla was propozycję na brownie o smaku piernika idealny dla fanów potraw typu Fit. Ach..to ciasto zdecydowanie podbiło moje serce. Propozycja inspirowana przepisem na brownie z książki Droga Wojownika napisana przez mega utalentowaną lekkoatletkę Julię Dutkiewicz.Książka wprawdzie nie jest o tematyce kulinarnej ,ale znajdziecie w niej kilka przepisów na pyszne dania typu FIT, które polecam(...)mistrz olimpijski Artur Partyka skoczek wzwyż dwukrotny medalista olimpijski Jakub Bączek trener mentalny siatkarzy złotych medalistów mistrzostw świata A teraz do rzeczy :) Zapraszam ! pyszny, szybki Fit przepis na Brownie o smaku piernika 1 puszka fasoli czerwonej 2 banany 3 jajka M 2 i pół łyżki kakao pół szklanki stewii 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Andzia Pichcigodz. Nie trzeba chować jej do lodówki. Po tym czasie kroimy duży piernik na tyle części, ile chcemy mieć gotowych ciast. Ja przekrawam go wzdłuż na 4 części. (Brzegi można wyrównać, by gotowe pierniki ładniej wyglądały.) Teraz znów każdy z pierników owijamy w papier i ściereczkę, a następnie wszystkie chowamy do szczelnego pojemnika lub torebki foliowej(...)stawiamy na niewielkim ogniu. Podgrzewamy, aż całość się rozpuści i połączy, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewą dekorujemy każdy z pierników. Jeśli w trakcie polewa nam za bardzo ostygnie, można ją szybko podgrzać, by znów stała się płynna. Trzeba jednak uważać, by nie zagrzać jej za bardzo, wtedy może się rozwarstwić! Na koniec posypujemy ciasta
Ratunku obiadWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia
Kolizje SmakówSzybka, pożywna, słodka i pachnąca przyprawą do piernika, rozgrzewająca owsianka. Składniki: ok 150ml mleka, 4 łyżki płatków owsianch górskich, pół łyżeczki miodu, czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki), 3 suszone śliwki, łyżka suszonej żurawiny, łyżka posiekanych płatków migdałowych. Przygotowanie : Mleko podgrzewamy. Dodajemy miód i rozpuszczamy. Następnie wymieszane z przyprawą do piernika płatki owsiane. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając
Lena Gotujemąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
Czerwień i błękitkawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie i wycinać kształty. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki. Jeżeli chcemy przygotować z ciasta
Sto kolorów kuchnilaskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.” Przepis pochodzi
Wiem co jemCiasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto szybko spiecze się od góry a w środku będzie surowe – wręcz płynne. Jak zaobserwujemy że coś za szybko
Za drzwiami kuchni