naszej pamięci. Zapachy mają to magiczną moc, że szybko wyszukują w naszej pamięci wydarzenia i nawet jako dorośli szybko wracamy do dzieciństwa i na parę chwil stajemy się dziećmi i lądujemy w kuchni naszej Babci czy Mamy. Wybierajcie składniki dobrej jakości żeby wypiek ciast i pierników smakował jak dawniej... Powidła czy konfitury do przełożenia polecam z domowych
Apetyczna babeczkaJeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak
Smaki Na TalerzuDomowa przyprawa do piernika jest niezastąpionym dodatkiem do wypieków w okresie Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Z jej dodatkiem powstają pyszne pierniki, kruche ciasteczka i
Kuchcik gotujePyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie
Kuchcik gotujerondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki(...)dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch dniach od upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników, za sprawą dodatku mąki orkiszowej. Niemniej smakują naprawdę dobrze i coś czuję, że będę robić je co roku. SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO
W kuchni Karmel-itkiDziś dla odmiany piernik w zdrowszej wersji, który powstał dość spontanicznie, ot zostały mi przejrzałe banany, które wymagały szybkiego zużycia. W pierwszej chwili miał być chlebek bananowy, ale grudzień rządzi się swoimi prawami, a w mojej kuchni rządzą korzenne przyprawy i tak namieszałam trochę i o to jest. Pyszny, mocno korzenny, nie za suchy, co tu dużo mówić rewelacyjny. Dodatkowo(...)100g mąki owsianej 100g mąki jaglanej 50g mielonych migdałów (polecam dostępne tutaj ) 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystko blendujemy na gładką masę, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka. Studzimy, lukrujemy
Cynamonowe szczęścieprzepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu (nie musi leżakować(...)może być coś lepszego? Zapraszam po przepis. Składniki na ekspresowy piernik z powidłami: 6 łyżek miodu 125 g masła 1 żółtko 1 jajko 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy) powidła śliwkowe 100 g czekolady
Rozpustne gotowanieBardzo smaczny, wilgotny, pulchniutki piernik, wspaniałości dodaje mu użyta surowa, starta marchewka, dlatego długo zachowuje świeżość i jest po prostu pyszny! Szybko się go przyrządza, jest bardzo łatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?.. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa : 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: Oczyścić marchewkę, trzemy na drobnej tarce, myjemy pomarańczę, wycieramy, trzemy również na drobnej tarce, łączymy w miseczce z marchwią. Do miski wlewamy olej, wsypujemy cukier, miksujemy, dodajemy jajka, miksujemy
kgwjanczewociasteczka. Zdecydowałam się na zwykłe, kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej. Ciasteczka szybko się robi, są bardzo smaczne i pachnące. Ciasteczkom można nadawać różne kształty, wycinając je dowolnymi foremkami. Można je również dodatkowo udekorować czekoladą czy kolorowymi pisakami jak pierniki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 40g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego(...)piernika 2 łyżeczki kakao 3/4szkl cukru pudru 1jajko 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 100g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko
Waniliowe ImprowizacjeTrochę jeszcze wcześnie, niby za szybko na świąteczne przepisy, ale to nie jest zwykłe świąteczne ciasto-to piernik dojrzewający-należy go przygotować 6 tygodni przed Wigilią. Więc jeżeli potrzeba nam 6 tygodni + czas na skruszenie z powidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba
Krylowa Kuchniajakie widzicie na zdjęciach tego ciasta, to szybkie w przygotowaniu ciasto, które możecie oczywiście zastąpić herbatnikami, ale w takim wypadku proponowałabym masę serową podzielić na dwie części, w związku z czym wyszłyby 3 warstwy herbatników. Takim też sposobem otrzymacie szybkie ciasto bez pieczenia. Tymczasem podsunę wam inne przepisy na pyszne ciasta : Wilgotny piernik Rolada biszkoptowa Ciasto z owocami Sernik
MamaOskarkaKlasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka) 220g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 80g budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 200g
Szalona Kuchnia Ewelinymąki 250 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać
Domowa cukiernia Ewy