Piernik marchewkowy... Miękkie, pulchne ciasto. Z wiórkami marchewki. O delikatnym aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki); 6 jaj; 2 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu(...)upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Do ciasta można dodać przyprawy korzennej do pierników. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaupiekłam. I wiecie co? Nie było się czego bać! Karmel zrobił się ładny, zalałam go wodą, zrobiło się w rondelku szybkie sssss, rozmieszałam, a reszta poszła równie gładko jak ten mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek
Blondynka Gotujetych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc(...)jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków ) ~2-3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika / opakowanie (20g) kupnej ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~25g świeżych drożdży / opakowanie (7g) suchych ~4 łyżki miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika i sodą. Miód i masło podgrzać
chili & sugarłyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i na koniec dodałam żółtka. Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem(...)upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Wykonanie glazury: Do rondelka wyspałam cukier, kakao i przyprawę do piernika, wlałam wodę i śmietankę. Mieszałam i podgrzewałam na małym gazie. Kiedy masa nabrała jednolitej konsystencji, nie przerywając mieszania dodałam żelatynę. Po rozpuszczeniu jej i wmieszaniu w masę, zdjęłam
Kuchnia u Krysipieczeniu, o czym pisałam na blogu. Na ogarnianie chaosu remontowo - przeprowadzkowego. No i przerwę w przerwie czynić mogę. Dlaczego piernik jest numerem jeden w kwarantannowych spotkaniach z piekarnikiem? Jak zawsze, dla najcieplejszych skojarzeń. Pyszny, szybki, nie wymaga miksera. Nie mogę dzielić się z tymi, których częstować mam zwyczaj. Dziele się z Wami. Pieczcie, będąc pewnymi
Kronika PiekarnikaKlasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku
Szalona Kuchnia Ewelinyburakiem to takie klasyki wśród ciast. Prym wiedzie również cukiniowe. Najlepsze w warzywnych ciastach jest to, że robi się je niezwykle szybko i można zrobić je na wiele sposobów. Na przykład takie z cukinii... Wyśmienity jest piernik z cukinii, czy ciasto z cukinii z bakaliami, tudzież chlebek bananowo-cukiniowy. Ale mój hit to ciasto czekoladowe z cukinii. Czekoladowe ciasto
kolorowotorcikowoMiękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną. Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się(...)dzieci. SKŁADNIKI / ok. 50 sztuk 100 g miodu 100 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej (do piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski
cool and mintyczas szybko mija. Do Świąt został tylko tydzień. Nie mogę w to uwierzyć Choinka już stoi, piernik leżakuje by nabrać smaku to i najwyższy czas i pora by przygotować śledzie. Pamiętacie przepis na śledzie w korzennej zalewie ? Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne, aromatyczne i bardzo świąteczne śledzie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kiszone
Życie ze smakiemJeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie
Polska Zupawięcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. 200 g mąki pszennej 15 g kakao 7 g przyprawy do piernika po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia) 100 g masła 200 g cukru trzcinowego
Kocham Czekoladęziarnami kakaowca (Śniadanie jednoosobowe) Za oknem świąt nie widać, więc warto przenieść święta na swój talerz. Dzisiaj pokażę wam kolejną szybką śniadaniową inspirację. Składniki: 60g kaszy bulgur (+ szklanka wody do ugotowania kaszy) łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka słodzika ze stewią lub miodu pomarańcza trochę surowych ziaren kakaowca lub pokruszonej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy
Moja Micharoku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć
Czerwień i błękitsię akurat kakao skończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki musu z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao
bastalena