szybki piernik - 1376 przepisów (strona:34/92)

Świąteczne pierniczki lukrowane 148

Pierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła(...)mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy do piernika do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów Na lukier: ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody szklanka cukru pudru Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Trufle piernikowe 124

Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki

Domowa Cookierenka Agi
Otwarcie sezonu - kawa pierniczkowa 140

sumieniem mogę Wam polecić kawę od Madame Edith, smakuje bowiem bajecznie. Gorąca, pachnąca piernikiem kawa i puszysta mleczna pianka. Niebo w buzi, mówię Wam. Słoiczek z pierniczkowym syropem trzymam w lodówce cały czas - na wypadek, gdybym nabrała ochoty na kawę. Robi się go szybko i prosto, a potem wystarczy łyżeczka czy dwie, i kawa nabiera zupełnie nowego charakteru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki świąteczne 227

pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość. Składniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Piernik adwentowy 57

cały okres adwentu. Nawet dłużej, najczęściej już od połowy listopada. Za kilka tygodni kamionka zostanie wypełniona ponownie. Piernik ten piekę już od kilku lat, lubię ten rytuał. Fakt oczekiwania sprawia, że cenniejszym w naszym odczuciu staje się to, co wyczekane. Procedura dojrzewania piernika uszlachetnia jego smak, świąteczny smak. Zaglądam do przepisu z kroniki z 2014 roku. Córka bezzębna na zdjęciu(...)keksowej i pieczemy około 50 - 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, 15 min przed końcem pieczenia możemy ciasto przykryć folią aluminiową. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy, owijamy w ściereczkę lub folię i odkładamy na 3 dni. Piernik zmięknie w tym czasie i będzie gotowy do przekrojenia na trzy blaty oraz do przełożenia ulubioną

Kronika Piekarnika
Pierniczki leckerli 119

dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec(...)piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie  na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto

I tu będę miała takie te
Choinki z piernika 126

Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp. Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski ? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej szopki, lub do precyzyjnego(...)łyżki syropu klonowego np. Premieur lub płynnego miodu 200 g cukru pudru 125 g masła 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Przygotowanie: Masło, syrop klonowy (lub miód) oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku, aż masło, się rozpuści, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki nietoperze na Halloween 106

Zbliża się Halloween, dla tych co obchodzą polecam nie straszne, nie krwawe, ale takie zabawne i przyjazne babeczki nietoperze :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Piernik litewski 145

ubiegły weekend upiekłam taki oto piernik. Cieszę się, że ciasto przełożyłam do blaszki prostokątnej, a nie keksówki, bo naprawdę pięknie urósł i był podzielny. Będzie się nadawał na świąteczny stół. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Składniki (blaszka 24x28cm lub 20x20cm): 1 szklanka z górką mąki pszennej tortowej 1 szklanka z górką mąki żytniej 3 jajka 3/4 szklanki(...)cukru 250 g miodu 150 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W rondelku rozpuścić razem masło i miód, nie gotować. Odstawić do ostudzenia. 3. Mąki przesiać z sodą

Kuchnia domowa Ani
Piernikowe serca z ziemniakami 208

Wprawdzie nie miałam już w planach piec pierników  , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją  . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć(...)zostanie Wam kilka sztuk po obiedzie a już możecie się zabierać za pierniczenie  ;)A przy okazji tego wypieku jeszcze taka moja antyreklama . Nie polecam zdecydowanie przyprawy do piernika firmy "Gellwe"  Niestety przyprawa ta nawet nie pachnie mieszanką piernikowa a jedynie kakao .Oczywiście najlepiej byłoby samemu sporządzić taką korzenna mieszankę , ale na szczęście na rynku znaleźć można również takie

Malinowa Kawiarenka
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

Sekret udanego piernika Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą(...)piernik dojrzewający.  Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy

Ciastka - domowe słodkości
Przyprawa do piernika 118

Domowa przyprawa do piernika to świetny pomysł na samodzielne skomponowanie aromatycznej mieszanki przypraw korzennych. Wykorzystasz ją do wielu ciast i ciasteczek.  - szybka i prosta do zrobienia - świetna mieszanka aromatycznych przypraw - można ją bardzo długo przechowywać w słoiku

AniaGotuje.pl
pierniki norymberskie 129

Bardzo smaczne, mocno bakaliowe pierniki , mięciutkie, od razu nadają się do jedzenia. Pierniki norymberskie zwykle piecze się na okrągłych waflach ale można wafle pominąć i upiec

babka w formie
Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym 944

najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje. CIASTO KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka kakao szczypta soli 250 g masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki(...)powideł śliwkowych 150 g orzechów włoskich Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki posiekać z zimnym masłem, a na końcu dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można też użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno formy

https:KKuchniaMniam
PIERNIKOWE PANKEJKI – szybkie i proste pancakes z owocami i sosem 210

Zachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania