temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Kilka dni temu zabrałam się więc za pieczenie. Okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane ani czasochłonne; ciasto, nieco podsypane mąką, wałkuje się znakomicie, a piecze całkiem szybko. W moim starym piekarniku(...)powidłami śliwkowymi. Chciałam przygotować masę marcepanową, ale Mamunia za marcepanem nie przepada... Poza tym stwierdziłam, że od powideł dość twarde ciasto złapie więcej wilgoci. Nie pomyliłam się! Tak przygotowany piernik zawinęłam w ściereczkę i obciążyłam książkami; dwie Nigelle i dwóch Gordonów spisało się na medal. Po trzech dniach piernik był niemal idealnie równy. Wyrównałam brzegi, których sporą ilość zjadłam podczas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto procent i od czasu do czasu coś z nieba popaduje... Na szczęście dzień dzisiejszy jest o całe trzy minuty dłuższy od najkrótszego dnia w roku, i teraz już zmierzamy w dobrym kierunku. Będzie coraz(...)ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika i kakao dla koloru, a gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie. Wyszło bosko! Ciasto pachnie fantastycznie, jest mięciutkie i lekko wilgotne od gruszek, smakuje nieco jak piernik, ale ma dużo lżejszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieca – delikatne, mocno napowietrzone ciasto ucierane ucieka z dna formy i wypływa na wierzch, mieszając się nierównomiernie z waniliową masą i owocami. To ciacho jest proste, pyszne i szybkie, a do jego zrobienia potrzebujecie tylko miksera! UWAGA! Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej żeby miały taką samą temperaturę. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne(...)wilgotne, nie lubi lodówki i nie nadaje się do długiego przechowywania – ale i tak nie wierzę, że nie zjecie go na jedno, góra dwa posiedzenia przy herbacie. Szybko się robi i szybko znika! SKŁADNIKI proporcje składników na tortownicę o średnicy 24cm CIASTO UCIERANE 50g oleju (5 łyżek stołowych) 110g cukru (0,5 szklanki 250ml) 120g mąki tortowej
Karo in the KitchenSzybko miękną bo nadają się do jedzenia już kolejnego dnia po upieczeniu. To są ciastka, które możecie upiec choćby dzisiaj! Z pewnością jutro będą smakowały doskonale. 400 gram mąki - dowolna mieszanka 2 jaja 100 gram masła 100 gram miodu 100 gram cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika
Mango PapajaSzybka marinara ze świątecznym twistem? Puszkę pomidorów bez skórki przekładamy do rondla – całe pomidory rozgniatamy w dłoni na pulpę, z dużymi fragmentami miąższu – nie blendujcie sosu! Puszką po pomidorach odmierzamy sobie ½ jej pojemności wody, dodajemy wodę do pomidorów. Wsypujemy sól, pieprz, płatki chili, granulowany czosnek, suszone oregano i bazylię. Do tego – ½ do 1 pełnej łyżeczki przyprawy do piernika(...)połowy przepisu, czyli 10-12 sztuk, jeśli chcecie włożyć wszystkie klopsy składniki sosu należy podwoić). Gotujemy i odcedzamy klasyczny makaron spaghetti, na porcje gorącego makaronu nakładamy klopsy i sos. Szybko posypujemy porwaną na drobne kawałki mozarellą i świeżą bazylią. Podajemy od razu, gorące, z rozkosznie ciągnącym się serem. Chcecie zjeść klopsy bez makaronu? Kupcie lub upieczcie bułki ciabatta, przekrójcie
Karo in the Kitchenmasą orzechową . Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu. Składniki: Ciasto piernikowe: (tortownica 20 cm) 150 g masła 90 g miodu 180 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pyszności SłodkościWiększość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu
PysiaGotuje.plciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujeW zeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie
UgotujmyTo.plkremowym serkiem mascarpone, wymieszanym z konfiturą pomarańczową. Jeśli szukacie szybkiego sprawdzonego przepisu na świąteczne słodkości, to gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. ciasto: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 40 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego, ale może być zwykłe) łyżka przyprawy do piernika, dobrej jakości łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany
Mienta blogSernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy
Kuchcik gotujeMarchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności, a puder z marchewki w polewie podkreśli marchewkowy charakter ciasta. Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około(...)pekan lub innych) 300 g mąki 4 jaja 200 g obranej marchwi 100 g ananasa świeżego lub z puszki 180 g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli (olej i mąka krupczatka do foremek) POLEWA 200 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 50 g serka ricotta
Tajemnice Smakuciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam
Słodkie okruszkinieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki cukrowe pisaki
Smakowite Daniaupieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny
Kuchnia MagdaLenyupieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny
Kuchnia MagdaLeny