Wilgotny, puszysty, aromatyczny ... jeden z lepszych jakie jadłam 😍 Szybki w przygotowaniu, i prosty do wykonania. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla spóźnialskich 😉 Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wogóle wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu. Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodac nie 2, a 3 łyżli miodu
Walijskie PichcenieGotowe w : 2 h Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie już dziś na stole zagościły ciasteczka imbirowe. Prawdopodobnie znikną po kilku dniach, ale dam rade je szybko zrobić ponownie. Składniki 1/2 kg. mąki 10 dkg. cukru pudru 10 dkg. cukru brązowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy(...)piernika 1 czubata łyżeczka imbiru 1 łyżeczka sody 20 dkg. miodu 12 dkg. masła Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min. 2 Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce w centymetrowych odstępach. Wkładamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyoraz udekorować pierniki. Najpierw Paweł pokazał nam po kolei co mamy robić, potem my działaliśmy. Oto efekty naszej pracy, zdjęcia robione na szybko. Z racji tego, że nie było już czasu na to, abyśmy sami upiekli piernika, dlatego każdy z nas dostał już upieczonego piernika, naszym zadaniem było przełożenie go powidłami i udekorowanie. Niestety droga do domu była długa
Z miłości do słodkościtermometr wskazuje na przymrozek, a w kalendarzu za chwilę pojawi się grudzień, to czas najwyższy żeby zaproponować Wam coś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie(...)trochę zmieniłam polewę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyża kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy (dużej i wcześniej sparzonej) Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady
Czary - gary w kuchniszybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka kokosowa, czyli lamingtony. Ja zawsze wykorzystuje ten przepis w awaryjnych sytuacjach, tym bardziej że skladniki do niego mam zawsze i myślę że wy także. Do dzisiejszej wersji dodałam trochę przyprawy do piernika dzięki czemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić
Mieszam w GarnkuPomału pora finiszować z kulinarnymi wyczynami..., Wigilia już za 2 dni ! Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje
Kulinarne przygody Gatitystaropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże jajka 1 kg mąki
sama złodyczJuż z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie(...)więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/ ciasto: 2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki * słoik o poj. 250 ml Margarynę
Kolorowa kuchnia ElkiWigilijny piernik Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis 😊 60 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: Forma 24 cm x 24 cm · 4 szk. mąki pszennej(...)śliwkowych · 3 łyżki kakao · 2 łyżeczki sody · 1 ½ opakowania przyprawy do piernika · 80 g czekolady mlecznej · ½ szk. śmietany 30% Sposób przygotowania: 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę
Kulinarna ChwilaMiękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza
Słodkie okruszkiProste i szybkie pierniczki, nie wymagają leżakowania. Dzięki ziemniakom pierniczki, po upieczeniu, są mięciutkie i takie już pozostają. Jeśli ktoś obawia się smaku, gwarantuję, że ziemniaki są niewyczuwalne. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 250 g miodu 150 g cukru trzcinowego 125 g masła 300 g mąki białej orkiszowej 300 g mąki(...)pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Przygotowanie: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie dodać ziemniaki i zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami
Nastoletnie Wypiekanieto szybkie i proste ciasto, które możecie upiec w wolnej chwili. Dodatek dżemu śliwkowego sprawia,że ciasto jest wilgotne i smaczne SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1
Z Marcepanemmnie właśnie ta z gorzkiej jest dla mnie przysłowiową wisienką na torcie :)) Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników lub np. dodać posiekane bakalie ... Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis. Składniki: (na foremkę 12cmx20cm) 1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu
Walijskie PichcenieSzybkie pierniczki dla gości na Sylwestrowe zabawy. Fajnie chrupią pod zębem dzięki pokruszonym waflom, są bardzo smakowite i aromatyczne, szybko się robi, polecam serdecznie. Pierniczki
Moje Małe Czarowanieprawdę szybkie, i to potrójnie: ciasto szybko się robi, jest elastyczne i przyjemne w obróbce (nada się świetnie dla dzieci), po drugie - nie trzeba czekać, aż zmiękną bo są gotowe od razu do jedzenia, a po trzecie - znikają w za skakująco szybkim t em pie :) SKŁADNIKI: (na ok 40-50 pierników) 2 duże jajka 130 g cukru pudru
Kto ugości moich gości?CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać powidła? Bo łatwo i szybko idzie usuwanie pestek. Bo nie ma presji czasu
Blondynka Gotuje